I grunden utan skuld av Viveca Sten & tips på mer mys-spänning… exempelvis en SPA-weekend på Sandhamn!

Sandhamn, den yttersta av öarna i Stockholms skärgård, turistsäsongen är över, februarivädret är kallt och blåsigt och ön känns avfolkad. Så väl dramaturgiskt som läsupplevelsemässigt ligger texten nära en film eller tv-serie, bilderna som förmedlas är tydliga och det känns inte som någon större överraskning att det blev just Tv av det hela? (Tre kvällar i rad under julveckan sändes Viveca Stens första deckare I de lugnaste vatten som tv-serien ”Morden i Sandhamn”, kommer på DVD i februari).

I grunden utan skuld (pocket)

Det är en utmärkt deckare att läsa i solstolen eller på bussen när det enda man vill är att vila hjärnan och bli lite klassiskt underhållen. Språket flyter på och spänningsnivån är konstant men aldrig plågsam. Man lider inte av att stoppa undan boken för att göra något annat, på samma sätt som det är lätt att plocka upp den och läsa vidare, mitt i ett kapitel eller till och med mitt i en mening. En utmärkt bok för slitna småbarnsföräldrar? Det är å ena sidan en klassisk deckare med poliser i följetångsrollerna, men mord/deckarintrigen är mest en bisak för att få berätta två parallella relationsdramer och det är där som historien har sin behållning. Jag är redan nu akut nyfiken för hur det ska gå för huvudpersonerna i nästa bok.

I grunden utan skuld är den tredje boken i Sandhamnsserien, som går alldeles ypperligt att läsa som fristående berättelse. Karaktärerna är alla klichéer personifierade, lätta att lära känna, lätta att förstå sig på och lätta att förstå. Den snygga framgångsrike läkaren som vänsterprasslar med sjuksköterskan. Den hyvens polisen med en kraschad relation i bagaget som gräver ner sig i jobb. Det sympatiska exet som efter vistelsen i Göteborg inte kan låta bli att dra ordvitsar men ursäktar sig med att ”de har ju en så fantastisk humor där nere” (på västkusten). Berättelsens huvudperson är den självuppoffrande mamman som håller ihop fasaden ”för barnens skull” fast hon i själva verket förtjänar och skulle må bra av ett rejält sammanbrott när mannen vänstrar och ungarna hittar likdelar i skogen och det smyger runt skumma typer runt huset hon vistas i själv, med barnen utan man. Ja, stereotypiseringen innefattar även en klassisk könsnormativitet. Alltihop bidrar till att fördjupa den avslappnande känslan av att kolla på en tv-serie eller lagom invecklad film. Inge krångel helt enkelt! Lättsam spänning för vilosuktande, underhållstörstande samhällsmedborgare finnes mellan sida 7-308. Jag tackar för en behaglig läsning med mys-spänningsfaktor som sätter guldkant på bussresorna och masserar min vintertrötta hjärna utan att kräva motprestation.

Tidigare utkomna delar är: I de lugnaste vatten och I den innersta kretsen.

I natt är du död, kommer i maj (inbunden)

Tips! Viveca Stens blogg: http://blogg.passagen.se/vivecabs/

Tips! Spana in den dramatiska trailern för boken… http://www.pocketstallet.se/sida2.html

Super-tips! Just nu pågår en tävling där du kan vinna en weekend på Sandhamns Seglarhotell för två personer, inklusive trerättersmiddag och tillgång till SPA-avdelningen!  Spana in tävlingen på: http://www.pocketstallet.se/tavlaochvinn.html

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

En kommentar till I grunden utan skuld av Viveca Sten & tips på mer mys-spänning… exempelvis en SPA-weekend på Sandhamn!

  1. Ping: I natt är du död av Viveca Sten – klassisk mysdeckare fylld med kärleksintriger och militärhemligheter | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s