Internationella kvinnodagen, fettisdagen och internationella pannkaksdagen – tisdag den 8 mars är en dag värd att uppmärksammas!

Kort historik
1910. På initiativ från den tyska Clara Zetkin föreslogs firandet av en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och kampen för kvinnors rösträtt. (På den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn.)

Datumet den 8:e mars befästes första gången i samband med de kraftiga kvinnodominerade demonstrationer som slutligen kom att leda till tsardömets fall 1917 och fick till följd ett demokratiskt styrelseskick med rösträtt för de ryska kvinnorna. (Vad gäller det demokratiska styrelseskicket så varade det inte längre än till Lenins maktövertagande.)

Under många år firades dagen främst på vänsterkanten och i länder där fascism och nazism fick fäste förbjöds firandet helt. Men med 1960-talets nya våg av feminism återupptogs firandet bland annat i så väl USA som i Sverige, i det senare fallet med Grupp 8 som katalysator. Kraven gällde nu bland annat fri abort och daghemsplatser åt alla, året var 1971.

1977 antog FN:s generalförsamling en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av (en politiskt obunden) internationell kvinnodag och 1980 proklamerades 8 mars som det internationellt gällande datumet för denna. Internationella kvinnodagen bär på en drygt 100-årig historia där kampen för jämställdhet och rättvisa fortfarande behövs. Ja vi fick vår rösträtt och vi har rätt till fri abort – men – Sverige är trots modernitet och utveckling fortfarande i många bemärkelser ett patriarkat. Det vill säga, vi har en djupgående samhällsstruktur där män generellt sett har högre löner, där kvinnan utför den största delen av hushållsarbetet och där maktpositionerna i samhällstoppen fortfarande är mansdominerade – detta i motsats till en eftersträvansvärd jämlik fördelning där könsidentitet är ovidkommande i relation till exempelvis lönesättning, och hushållssysslor.

Simone de Beauvoir

Allt för ofta ter sig Simone de Beauvoirs klassiker Det andra könet från 1949 skrämmande aktuell, inte minst dagar som denna. Där driver hon bland annat tesen att det manliga är normen och det kvinnliga är undantaget och menar på att klassiskt manliga beteenden värderas högre än de som tillskrivs som klassiskt kvinnliga. (Gör en liten enkel lista på klassiskt kvinnliga och klassiskt manlig egenskaper så framträder snart ett mönster.) Patriarkat är för övrigt ett västerländskt religiöst begrepp där ledarskapet i så väl kyrka som i familjen speglade det manliga prästerskapets organisation med påven högst upp i hierarkin, vilket osökt leder mig in på semlorna.

Fettisdagen, den sista dagen före den kristna fastan, dagen tillägnad att frossa loss i vetebröd med ohämmade mängder sockrad grädde och mandelmassa. Den engelska versionen är pannkaksdagen, eftersom man där traditionsenligt ätit pannkakor istället för semlor eller fastlagsbullar. I båda fallen är det en kristen tradition som fått en sekulär och ohämmad genomslagskraft med full fokus på bakverket i sig medan Gud och fastan står och trycker i ett allt dammigare kyrkhörn.

Så vart vill jag komma med detta? Med bakgrund av ovanstående lilla historik skulle jag vilja säga följande om denna inte helt vanliga dag:

Med all diethysteri som råder skulle man snart kunna se det som att även fastan blivit sekulariserad och anledningen att frossa i vetebröd, socker och grädde en dag om året blir större än någonsin i de GI-frälstas kyrka. Vad gäller internationella kvinnodagen är min personliga åsikt att det är högst beklagligt att så många hänger upp sig på den ganska vanliga uppfattningen om att detta skulle vara en dag för endast hälften av människosläktet istället för att se det som en dag då vi påminns om att aldrig sluta ifrågasätta och kämpa för en värld där alla värderas lika – oavsett om du är man, kvinna eller något där emellan!

Traditionstyngda datum som dessa förtjänar respekt för sin historia och alla tillfällen till festligheter förtjänar uppmärksamhet. Mellan kokboken och det historiska uppslagsverkets blanka sidor vandrar mina tankar till Simone de Beauvoir denna dag.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s