Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs – en relationsroman om vänskap, livet och allting där emellan

”Vänner” i intellektualiserad romantappning
Romanens handling spinner runt ett vänskapsgäng med liknande komposition som 1990-talsserien Vänner (Friends). Kompositionen består av psykoterapeuten Pella som är gift med Stefan som brinner för miljön och sitt arbete på Naturvårdsverket. Pella är kusin med den charmige kvinnotjusaren och börsmäklaren Victor vilka båda kommer från överklassen. Victor är i sin tur tillsammans med den vackra och ”glittrande” Sanna, en bondflicka från Värmland, författare och iakttagaren i gruppen. Stefans syster Liv är den utåtagerande arbetslösa skådespelerskan, den ständiga singeln som lever nära existensminimum och är berättelsens vänsterröst. Victors bäste vän Jalle arbetar för UD och är på väg in i en livskris i sin längtan efter barn och familj och i den inre konflikten mellan att vara kristen konservativ och samtidigt homosexuell. Tillsammans utgör de en, av vänskap, tätt sammansvetsad men brokig skara, som liksom sina olika yrken och karaktärer även personifierar de olika partiernas ståndpunkter i sin syn på så väl det privata som det politiska. Det är en roman om kärlek, om klassmotsättnigar, om svek, livsval, karriärer, lojalitet, familjeproblematik och givetvis vänskap som är berättelsens själva essens.

En spegling av tidsandan
Högre än alla himlar är första delen i en trilogi som spänner över 2000-talets första årtionde, där första boken tar sin början på nyårsafton vid millennieskiftet. Berättelsen utgör en fantastisk samtidskildring och spegling av tidsandan och liksom i Svindel utan stjärnor ligger berättelsens styrka i de ständiga diskussionerna där allt från politiska händelser till hur man ska hantera ett gemensamt sommarställe behandlas. Här kommer persongalleriets olika ståndpunkter till sin fulla rätt. Ämnena som tas upp behandlas från alla tänkbara perspektiv. Det är levande och engagerande och det är aldrig någonsin okomplicerat eller platt.

Fångad mellan ordbajs och ordkonst
Stundvis är jag helt fångad och handlingen driver hela tiden framåt, gruppdynamik är onekligen fantastiskt fascinerande! Högre än alla himlar är på många sätt en klassisk relationsroman där interaktionen mellan berättelsens karaktärer står i centrum för handlingen som i övrigt gör nedslag under perioder av deras liv åren 2000-2003. Intrigerna och samspelet mellan karaktärerna blandas upp med långa partier av utsvävningar av en närmast poetisk romantisk karaktär. Det är oändliga miljöbeskrivningar i stil med den inledande om vinden som virvlar genom hela Stockholm, malm för malm och vips så har du fått en guidad tur som känns närmast filmisk. Det är vackert och jag älskar språket men det blir stundvis lite väl mycket och på gränsen till högtravande.

I jämförelse med Stjärnor utan svindel så känns inte historien lika tät utan mer som en spetsgardin som får fladdra i just vinden, med mycket fokus på vinden och fladdrandet istället för de relativt lösa maskor som spinner berättelsens trådar samman.

Sammanfattningsvis måste jag säga, trots det lite högtravande, som onekligen skulle kunna förkastas som ordbajsande men är minst lika mycket ordkonst, är den skitbra. Den är långt mycket bättre än mycket annat jag läst. Jag skulle rekommendera den till alla som vill ha en roman att dra sig tillbaka från sommarhettan med, till alla hängmatte-entusiaster och till alla som vill krypa upp i en fåtölj när det regnar. Den är ett fantastiskt sällskap och en riktigt mysig bok. Den väcker tankar, kanske inte i lika hög utsträckning som Stjärnor utan svindel, men ändock. Den är tillräckligt medryckande för att jag ska röra ihop det jag läst med sådant jag upplevt och tillräckligt fångande för att jag ska överväga att åka för långt med tunnelbanan.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s