Huvudjägarna av Jo Nesbö – en norsk thriller pepprad med mörk humor, tvära kast och överraskande skruvar

Roger Brown jobbar som huvudjägare åt stora företag i Norge, han är en av branschens skickligaste. Dessvärre har han alldeles för dyra vanor för att klara sig på lönen han får ut. En alldeles för vacker hustru som ligger bortom hans liga och som även hon vill ha mer, bygger ytterligare på den ekonomiska stressen. För att få det hela att gå runt har han specialiserat sig på konststölder. Allt går som planerat tills den dagen han efter en lyckad kupp plötsligt snubblar över vad som ser ut att vara ett triangeldrama där hans eget äktenskap står på spel. Men det visar sig snart vara något betydligt mer dödligt och intrikat än kombinationen av en kärlekskrank holländare, en snygg lyxhustru i konstvärlden och en medelmåtta norrman strax under normallängd.

Från fyrkantig till fängslande
Inledningsvis så kändes berättelsen grabbigt torr och lite tråkig. Fyrkantig är nog ordet jag söker, en torr fyrkant. Det var generaliseringar och stereotypiseringar och en smula segt. Jag var onekligen överraskad, hade mina förväntningar ställda på ett helt annat våningsplan i byggnaden. Kom på mig själv att flumm-skumma de inledande kapitlen, texten ville inte riktigt fastna men ändå var det ju uppenbarligen någonting som manade på och gjorde att jag fortsatte att läsa vidare. Kanske var det förväntansfyllda förhoppningar. Det var innan titelns tvetydighet kom till sin fulla rätt i historien…

Berättelsen fångade mitt intresse genom nedanstående enkla passage. Tänk att en enda mening i ett hav av ord och meningar är det som behövs för att man ska räta på ryggen och skärpa koncentrationen och utan att man vet ordet av är intressefisken på kroken. Efter det blev jag betydligt mer positivt inställd.

Innan dess hade vi pratat med varandra hela kvällen – eller rättare sagt: jag pratade. Beskrev och förklarade livet så som jag ser det. Jag är bra på det, på ett Paulo Coleho-sätt, alltså ett sätt som fascinerar de intellektuellt lättpåverkade av oss och irriterar de mer krävande.

Humor, äntligen, det var det som behövdes, kanske hade den funnits där hela tiden men jag hade läst för slarvigt för att uppfatta den, eller så var det helt enkelt en av alla dessa trögstartade böcker. Helt plötsligt är jag uppslukad och befinner mig i vad som närmast känns som en bröderna Cohen-film. Det är skruvade intriger, oväntade svängar, fumlighet med vapen och ett persongalleri som konstant ställs på ända. Lägg till lite otippade vändningar och tvära kast och boken du har i din hand är Huvudjägarna.

Jag är inte det minsta överraskad att denna välsnickrade historia filmatiserats och jag hoppas lite att den ska bli just som en bröderna Cohen-film, i stil med Fargo. Svenskt premiärdatum för filmen är 4 november i regi av Morten Tyldum.

Tips! Hör författaren Jo Nesbø berätta om boken >> 

Tips! Se trailer för filmen>>
Tips! Spana in mer om filmen (regissör, skådespelare, premiärer etc) på IMDb>>

Det här inlägget postades i Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s