Att springa av Maria Sveland – en fängslande roman om vänskap, mod, svek och strukturellt patriarkalt förtryck

Psykiskt och sexuellt våld, kvinnoförakt, utsatthet men också mod och vänskap mot alla odds, skildras rakt och utan krusiduller. Det är både skarpt och övertygande. Vad som inledningsvis bildar en klichéartad kvartett med utstuderade antagonister broderas under berättelsens gång fram till mångfacetterade karaktärsskildringar som rymmer både djup, värme och komplexitet.

Emma & Julia
Emma och Julia befinner sig i den magiska brytningstiden mellan barn och unga kvinnor. Det är sommarlovet före sjuan. Deras vänskap betyder allt och de spenderar varje vaken minut i varandras sällskap. Formade av sina ganska olika uppväxtförhållanden kompletterar de varandra.

Annika
Emma är dotter till den utåtriktade, ungdomliga, Annika som efter en oplanerad graviditet förblivit singelmamman. Som lyssnar på Bob Dylan på hög volym, dricker rödvin, älskar, gråter och lever ut sina känslor. Hon står i skarp kontrast till Julias mamma Gisela. Där Annika är till synes ensam men lever ett liv berikat av vänner, älskare och en tät relation med dottern, finns Giselas ensamhet maskerad bakom den välordnade fasaden.

Gisela
Den kontrollerade Gisela är lika undanträngd och förminskad av sig själv och sin dåliga självkänsla som av sin dominante man Carl – den framgångsrike karriäristen. Rädd, komplexfylld och ängslig över att göra fel eller vara till besvikelse. Tyngd av underklassens dåliga självförtroende, men genom äktenskapet med Carl insläppt i den eftersträvade välmående överklassen, har hon svårt att veta hur hon ska anpassa sig till livet i den stora sekelskiftsvillan. Trots att hon har både man och två barn i samma hus lever hon ett hjärtskärande isolerat liv.

I gränslandet mellan maskerad oskuld och uppdagad grymhet
Tidigt i berättelsen smyger sig obehaget på. Det är något som inte står rätt till hemma hos Julia. Julia som trots att hon har barndomens spring i benen och den begynnande kvinnan som börjat vakna till liv inom sig, härbärgerar ett mörker som inte ens Emma når fram till eller förstår sig på. Julia blir allt mer konstig och börjar dra sig undan både från Emma och från lektioner i skolan. Obehaget sprider sig snart som en cancer och svarta stråk tränger igenom inte bara hos Julia utan genomsyrar alla i hennes närhet. Det börjar den där sommaren, sommaren före sjuan, i gränslandet mellan barndom och vuxenhet, mellan maskerad oskuld och uppdagad grymhet.

Djupt obehag och skrämmande realism
Uppdagandet av de sexuella övergreppen blir inte slutet, utan inledningen på den mardrömslika händelsekedja som drar igång, underblåst av strukturellt patriarkalt förtryck. Männen håller varandra om ryggen medan kvinnorna utmålas som galna, alkoholiserad och generellt sinnessvaga. Det är djupt obehagligt och skrämmande realistiskt. Zoomar man in på Annika ser man snart hennes styrka bli oskarp i kanterna av vinglasen till maten, som blivit till flaskor. Gisela som med bestämda kliv och rak rygg tar ödet i egna händer visar sig kliva ur askan in i elden. Men trots den kalla skoningslösa verkligheten finns här också värme. Det är i mångt och mycket en kvinnornas bok, som tar det kvinnliga perspektivet hela vägen. Gärningsmännen, männen och pojkarna är biroller. Förklaringarna till deras beteende är vaga och irrelevanta. För det här är en roman om kvinnlig styrka, om mod att stå upp för sig själv, om lojalitet, om vänskap och om att inte låta sig stoppas. Det är en tät och närvarande historia som rycker med och berör.

Som läsare är jag så långt ifrån oberörd att jag upplever att det saknas kapitel – kapitlen där Annikas och Giselas vidare öden knyts ihop, eller åtminstone fångas upp. Det gör mig kluven och splittrad. Jubel, hurrarop och varmaste rekommendationer vill ut och samtidigt kan jag inte låta bli att känna mig lite berövad, som om en pusselbit saknades. Allt är så tätt och så skarpt, varför lämna ett hål just här? Men saknade pusselbitar eller ej, så är det förbaskat bra läsning som får pulsen att öka och blodet att koka!

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s