New York – staden i gränslandet mellan fiktion och verklighet

Omtumlad, lycklig och lite mör vaknade jag denna måndagsmorgon och insåg att jag inte enbart var jetlaggad utan att det var mörkt. Svart utan en antydan till stråk av ljus annat än från höghusets neonskylt några hundra meter från mitt köksfönster. Aha, höst – nu i en verklighet nära mig. Efter bokmässans intensiva socialiserande kastade jag mig raskt vidare till New York – staden i landet där ordet Freedom brukas och missbrukas i tid och otid. Staden som aldrig sover. Staden där allting händer. Staden att älska. Staden som förra veckan bjöd på sommar.

Carmine Street

Självklart hade jag med mig inte en utan två pocketböcker och föga förvånande läste jag inte mer än tre-fyra sidor på hela veckan. Däremot fann vi oss flanerande i diverse från litteraturen välkända miljöer. Bland annat längs med Carmine Street där Håkan Nessers roman med (nästan) samma namn (Maskarna på Carmine Street) utspelar sig. På Coney Islands boardwalk gick vi runt och nynnade på Tom Waits Cony Island baby och insöp den närmast drömska och surrealistiska stämning mot en fond av nöjesfältets slitna flärd. Kulturen var överallt och vi var en del av kulturen. På Chelseas gallerier, på små nästan hemliga källarbarer, på fasader och lyktstolpar, på väggarna i Meatpacking distrikts chica butiker. Ja överallt vibrerade det av kreativitet, av puls och av livsbejakande. Så vi gled runt och ägnade oss åt just livsbejakande.

Rykande gatubrunn

Att allting kändes lite som på film eller som en del av en roman, eller ett avsnitt av Seinfeld för den delen, är när man reflekterar över det, kanske inte så förvånande. Den plötsliga dimman som drog in från havet och svepte in nöjesfältet och de slitna husfasaderna ute på Coney Island, fragment ur konversationer på gatan, kyparens maffiosoaccent på Dinern nere i hamnområdet, skyfallsregnet på väg hem genom Greenwich Village små pittoreska gator, de rykande gatubrunnarna, allt kändes bedragande bekant fast det i själva verket var nytt. Upplevelsen av att befinna sig mitt i ett fiktionens New York kan delvis förklaras av alla de skildringar av staden jag sett och läst. Känslan som uppstod är resultatet av förhållandet mellan kulturkonsumtion och den reella platsen vilken låtit inspirera till dessa skildringar. Icke att förringa i sammanhanget, och kanske minst lika bidragande, är den amerikanska kulturens böjelse för dramatik.

Gatukonst

Rösten i tunnelbanan som ropar ut att next train arriving at the station in four minutes låter snarare som en reklam för näst kommande actionfilm än ett informationsmeddelande till kollektivtrafikresenärer, och utan verklighetsförankring så skulle man av de amerikanska nyhetsankarnas retorik och dramaturgi att döma, tro att världen håller på att gå under i detta nu. Efter någon dag börjar man att inse att dramatiken och de skruvade karaktärerna ur slumpvis vald Woody Allen-film inte är det minsta tillspetsade. Det är så det är i ”möjligheternas land” och drömmarnas stad. Lider man inte av akut dödslängtan och generellt livsförakt så är staden svår att inte älska.

Arty-"farty"-konst

Tips på två fantastiska New York-skildringar som fick mig att längta dit är Paul Austers senaste roman Osynligläs mer om denna >>

samt Håkan Nessers Maskarna på Carmine Street som kom som pocket i höstas – läs mer om denna >>

Sist jag var i New York följde en flera månaders lång besatthet av ”american pancakes” vilket föranledde mig att testa fram det ultimata receptet (det fungerar även som ett recept på lycka) – här är det:

 

American pancakes

1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 rågad tesked vaniljsocker
1 tesked bakpulver
½ tesked bikarbonat
2 rejäla matskedsklickar turkisk yoghurt
1 nypa flingsalt
Vatten (kanske 1 dl eller mer) – så pass att smeten förblir tjock och krämig
Smör (ja riktigt, inget fulmargarin) till stekning.

”Start spreading the news, I’m leavin’ today …

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Fantastiskt recept, Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s