Fjäril i Koppel av Zinat Pirzadeh – en poetisk och omskakande berättelse i skuggan av revolutionens Iran

Fjäril i koppel

I Teheran har en ung kvinna fattat ett beslut åt sig och sin unga dotter. Ett beslut som förhoppningsvis kommer att förändra så väl hennes som hennes dotters liv. Där och då i stundens allvar kan hon se tillbaka på sin uppväxt, sina minnen och sin historia.

Som vuxen kvinna skildrar hon genom ett barns minnen hur världen, verkligheten och vardagen förändrades i samband med revolutionen 1979. Det är en så väl varm och öm, som kall och blodig, skildring. Det är en kärleksförklaring till ett land och hur denna kärlek blir oförenlig med livet där, under en tyrannisk och kvinnofientlig, (eller rent av människofientlig,) regim.

I förändringens tid – från frihet till förtryck
Shirin växer upp i en välbärgad familj som ensam syster i en skara på fem barn. Släkten är stor och färgstark, kvinnorna välutbildade. Barnen leker på gatorna i den lilla staden och om helgerna tar alla bussen ner till stranden. Men efter revolutionen blir ingenting sig likt. Samhället förändras drastiskt inte minst för kvinnorna vars självständighet, valfrihet och rättigheter byts ut mot en skuggtillvaro bakom hemmets skyddande väggar. Shirin som hunnit upp i tonåren får inte längre vistas i pojkars sällskap och riskerar att utmålas som lössläppt om hon blir sedd utan sin chador, en enklare version av burka. På stranden där hon tidigare spelade volleyboll med sina bröder, badade och picknickade, har det rests en mur för att skilja män och kvinnor åt och ingen av kvinnorna badar längre i baddräkt eller bikini. Som svarta maneter flyter de istället runt i vattnet fullt påklädda i sina chadors. Kvinnor tillåts fortfarande att utbilda sig, även på högre nivå. Logiken är att välutbildade kvinnor kan föda upp bildade sönder och döttrar åt mannen, som de nu är helt hänvisad till.

Smärtsam dramatik med förankring i egna erfarenheter
Det är en vacker, poetisk och uppriktig berättelse. Boken bygger till stor del på Zinat Pirzadehs egen historia. I romanens form vävs så väl kärlek, dramatik, vänskap, värme och politisk historia in och skapar en färgstark mosaik. Det är lika mycket en släktkrönika som en uppväxtskildring. Som läsare fångas jag av det till synes enkla i det välbalanserade språket och inser först när jag tar en paus att det här ryms en stor och smärtsamt dramatisk historia som bildar en direktlänk till Irans brutala verklighet. Romanen fyller således tacksamt i luckor i min egen historiekunskap.

Konsekvenser av en förtryckande diktatur
Det slår mig under läsningens gång att historieutvecklingen och de radikala förändringar och påbud som införs efter Shahens fall påminner mycket om de radikala förändringar som gjordes i 1930-talets Tyskland. Det är samma samhällsomstörtande radikalitet, samma brutala och oftast dödliga utgång för dem som inte rättar in sig i leden. Samma typ av angiveri som uppträder. Och folket är lika oförberett på de subversiva krafterna som hänsynslöst drar in över landet som Centraleuropas moderna judar var inför Hitlerregimens maktfullkomliga hänsynslöshet. Överraskning, skräck och militariserat våld är de gemensamma nämnare som håller folket i schack, såväl i Iran som i 1930-talets Tyskland. Tyskland är idag ett fritt demokratiskt land, Iran har långt kvar dit.

Döden ett ständigt närvarande straff i dagens Iran
På Irans svenska ambassads hemsida varnar man bland annat medborgare med dubbelt medborgarskap för att Iran ej erkänner detta och hamnar man i klammeri med rättsväsendet där så är Sverige i praktiken maktlöst. Flickor kan giftas bort från nio års ålder. En kvinna behöver sin mans skriftliga medgivande för att få lämna landet. En kvinna ska enligt lag beslöja hela kroppen och huvudet om hon ska vistas utanför hemmet. Denna lag har mjukats upp något i sin fulla tillämpning sedan Ayatollans död 1989, men kvinnor kan fortfarande dömas till spöstraff eller fängelse om myndigheterna bedömer att de klätt sig oanständigt. Vid äktenskapsbrott kan så väl kvinnor som män straffas med stening till döds. Homosexuallitet straffas med döden. Enligt uppgifter från den exiliranska hbt-gruppen Homan har den iranska regimen sedan revolutionen 1979 avrättat minst 4 000 homosexuella (uppgiften är från 2006).

Kvinna dömd till stening, Iran 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

Författare på ett annat språk än modersmålet
Språket, hur det av Pirzadehs används och omfamnar berättelsen, fick mig att tänka på Theodor Kallifatides. Jag älskar Theodor Kallifatides författarskap, så i min värld är det en stor komplimang. De är båda författare med ett annat modersmål än svenskan som trots det, har valt att skriva på detta andra språk. Jag spekulerar fritt nu; men kanske har det bidragit till ett mer omsorgsfullt förhållande till språket och orden. Språket behandlas inte med den vårdslöshet som ett modersmål annars av lättja kan låta sig göras. Hur det än förhåller sig så kan jag, berikad, omskakad och berörd, av min nyss avslutade läsupplevelse, varmt rekommendera en fantastisk och storslagen roman.

Detta inlägg publicerades i Romaner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fjäril i Koppel av Zinat Pirzadeh – en poetisk och omskakande berättelse i skuggan av revolutionens Iran

 1. denlillabokladan skriver:

  Undrar om du inte har rätt i din språkfundering, jag älskar Kallifatides språk och jag tyckte verkligen om Pirzadehs också. I ärlighetens namn hade de båda kunnat skriva ganska trista historier och jag hade läst dem i alla fall för att jag tycker om språket. fast nu tycker jag ju om deras historier också, det enda jag tyckte var tråkigt med Fjäril i koppel var att den tog slut för snabbt. För övrigt gillar jag din blogg också, framför allt att du knyter ihop boken med vad som försigår i verkligheten.
  /Den lilla boklådan

  • Jag håller med om att den tog slut för snabbt. Det var ett alldeles fantastiskt bra slut på en vacker roman men nyfikenheten är inte helt lättyglad – jag vill veta mer nu! Akut, dirket! Nästan så att jag känner för att ringa upp henne bara för att säga; ”berätta, berätta, vad hände sen?!”

   Och tack för komplimangen(!) det värmer!

 2. Pingback: Fjäril i koppel – Zinat Pirzadeh | Den lilla boklådan

 3. Pingback: Fjäril i koppel « Horisonten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s