Björn Ranelid: ”Det är mer osannolikt än allt Zlatan gjort”

Björn Ranelid sätter guldkant på tillvaron

Björn Ranelid har kanske inte gjort sig känd för sin blygsamhet, men väl för sina olika medieframträdanden och dito utspel. Nu har han gjort något som enligt författaren själv ”aldrig mer kommer att hända i svensk litteraturhistoria.” (DN 10/11) Fantastiskt, vad är detta storslaget bombastiska och särdeles unika kan man undra?  Något som ”är mer osannolikt än allt Zlatan gjort”. (Uttalande hämtat från samma intervju som ovan nämnda citat). Med egna ord från Ranelid själv kommer här svaret: ”Det här är den största sensationen i Melodifestivalens historia, att en Augustprisvinnare är med.” Augustprisvinnaren (1994) och tillika deltagaren i Melodifestivalen 2012 är Björn Ranelid själv.

Ok.

Mer osannolikt än allt Zlatan gjort.
Den största sensationen i Melodifestivalens historia.
Något som aldrig mer kommer att inträffa i svensk litteraturhistoria.

Det är stort! Speciellt med tanke på det ännu inte har inträffat. Undrar just om hans medverkan i kommersiella nöjesprogram som Let’s dance och Time out var lika revolutionerande? För er som undrar varför han blandar in Zlatan i det hela är min vilda gissning följande; Ranelid har nära till fotbollsreferenser i allmänhet med en bakgrund som spelare i Malmö FF, Zlatan är i synnerhet aktuell – inte minst i samband med hypen runt hans biografi Jag är Zlatan Ibrahimovic som dragit igång en säljhysteri och mediekarusell av sällan skådat slag.

Jag blev lite full i skratt, denna morgon, med DN i handen, med Ranelids ord framför ögonen. Kanske är det jantelagen, den svenska normen, tabut i att haussa sig själv i den utsträckning som ovan, som min reaktion bottnar i. Väl framme på kontoret var inte bara jag och mitt röriga skrivbord utan även en låda med pinfärska läsex på just Zlatan-boken. Detta kära vänner är mitt skrivbord denna morgon:

På skrivbordet 10 november; kaffe & Zlatan

En dag som börjar med fnitter och hypade nyheter från tryckpressarna är en bra dag. Utanför ligger novemberdimman på lur och några ensamma gulnade löv klänger sig krampaktigt fast i träden. Världen är vacker och det är bara att gilla läget! Ikväll ska jag ta reda på allt det där som Zlatan gjort som inte är lika osannolikt som Ranelids medverkan i Melodifestivalen.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Brutal truth, Fakta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s