Eldvittnet av Lars Kepler – plågsamt spännande läsning

Trots att jag är minst sagt dödstrött på klassiska deckare med brottsplatsutredningar, polisförhör och muttrande poliser började jag studsa i stolen av entusiasm när ja fick syn på Eldvittnet. Med Hypnotisören och Paganinikontraktet färskt i minnet var detta en titel jag gått och sett fram emot. Det fanns ingen anledning att bli besviken.

Eldvittnet – en synnerligen blodig kriminalroman på deckarelitnivå
Pseudonymen Lars Kepler är tillbaka med sin tredje spänningsroman med den egensinnige kommissarien Joona Linna i huvudrollen. (Varför är så många av fiktionens poliskommissarier egensinniga?) Den här gången cirklar berättelsen kring två brutala mord på ett hem för unga flickor med självskadebeteende och psykiska diagnoser av varierad karaktär. En av berättelsens centralgestalter är den femtonåriga klienten Vicky Bennet som i sin frånvaro efterlyses för de makabert utförda morden. När bilen hon kapat hittas kraschad och övergiven i en flod förutsätts hon vara död. Men Joona Linna som skickats till mordplatsen som observatör är övertygad om att Vicky fortfarande är i livet. Det dröjer inte länge innan han är i full gång med att driva sin egen inofficiella utredning. Det här är den blodigaste historien hittills från Kepler, och det tar inte många meningar innan jag med full kraft har slungats in i intrigens epicentrum. Spänningen håller mig i ett stadigt grepp och vägrar släppa taget. Jag släpper allt. Läser inte dagstidningen, kollar inte på TV och trixar inte med mobilen mer än att svara (ibland) om någon ringer.

Lars Kepler v/s Stieg Larsson
Jag var en av dem som avvaktade rejält innan jag stack näsan innanför pärmarna på en Stieg Larsson-bok. Men när jag väl gjort det var jag fast. Jag var i stort sett okontaktbar under tiden jag plöjde Milleniumtrilogin. Visst var det en del mindre realistiska inslag och huvudpersonen Lisbeth Salander är en något extrem karaktär. Det var våld som borde ha dödat de inblandade både en och två gånger under resans gång och actionscener värdiga filmvärlden. Men det går inte att komma ifrån att de är mästerligt skrivna, täta och förjäkla bra historier. Det är underhållning på hög nivå. Alexander och Alexandra Ahndoril döpte sin pseudonym Lars Kepler till just Lars, som en hyllning till Stieg Larsson, men det är långt ifrån den enda anledningen till varför jag kommer att tänka på Milleniumtrilogin när jag läser Eldvittnet.

Vicky Bennet v/s Lisbeth Salander
Vicky Bennet har över lag väldig många gemensamma nämnare med Lisbeth Salander. De är karaktärer som tycks överleva inte bara mot alla odds utan även trots massivt våld. (Hon skulle mycket väl kunna vara en tio år yngre Lisbeth.) De är båda missförstådda av samhället och använder sina egna sociala koder, men undviker helst social interaktion över huvud taget. De har båda varit i mentalvårdssvängen och fått diagnoser hängande runt halsen som ligger dem i fatet. De drar sig inte för extremvåld och har trots sin, vid första anblick, spröda kropp en råstyrka frammanad av extrem och okontrollerad vrede, tyglad endast av den högst individuella moraluppfattningen. I Eldvittnet blir kommissarie Joona Linna den trygga gestalt som likt journalisten Mikael Blomqvist i Larsson-böckerna når fram till denna udda och många gånger missförstådda individ. Actiondramatik, ödsliga industrilokaler, blod, sexscener, biljakter och stilistiskt skickligt invävd fakta är andra gemensamma nämnare som får mig att tänka på Stieg Larsson. Jag förlåter alla mindre realistiska moment, alla ”catchy cliffhangers” och Joonas nästan paranormala superhjälteförmåga att gång på gång hitta rätt spår där ingen annan ser samband. Det här är spänning, thriller och ren och skär underhållning på riktigt hög nivå! Tempot är intensivt och berättelsen närmast filmisk.

Pusselbitar
För de läsare som plöjt de föregående Kepler-deckarna, Hypnotisören och Paganinikontraktet, återkommer på ett sympatiskt sätt välkända karaktärer. Extra glädjande för den som entusiastiskt längtat efter svar på sådant som i föregående romaner bara antytts, är att vi i Eldvittnet får stifta närmare bekantskap med Joonas förflutna. I denna den tredje boken får läsaren äntligen några extra pusselbitar i förklaringar till just hans egensinnighet.

Kuriosa:
– Eldvittnet är nominerad till Svenska deckarakademiens pris! Vinnaren presenteras den 19 november.
Hypnotisören blir film i regi av Lasse Hallström med Mikael Persbrandt i en av de ledande rollerna. Premiärdatum är satt till den 5 oktober 2012.

Tips! Se de fantastiska och i allra högsta grad actionladdade boktrailer-filmerna:
Hypnotisören >> 

Paganinikontraktet >>

Eldvittnet >>

Annonser
Det här inlägget postades i Film, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Eldvittnet av Lars Kepler – plågsamt spännande läsning

  1. Anonym skriver:

    När kommer Eldvittnet ut på pocket?

  2. Ping: Eldvittnet av Lars Kepler | Lottens Bokblogg

  3. Ping: Sandmannen av Lars Kepler – bladvändarinferno deluxe! | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s