The sounds of Star Wars av J. W. Rinzler – kan vara det ultimata julklappstipset!

…Eller som den heter på Svenska Star Wars – ljudeffekterna (lite tråkigare, lite töntigare). Ingen med näsa för trendkänslighet kan ha undgått den statusuppgradering som den klassiska nörden genomgått. Sedan 2006 har nördarna till och med en egen dag. Nerd Pride Day instiftades för att uppmuntra människor att våga vara nördiga och firas världen över den 25 maj. Och lagom till att nörden blivit trendig släpps som en hyllning till allt vad nörderi heter denna fantastiska bok!

The Sounds of Star Wars

Tung, fet och sprängfylld med fantastiska bilder och ingående texter som följer inte bara filmernas handling i kronologisk ordning utan även ger inblick i arbetet bakom filmerna. Den hängivne författaren J. W. Rinzler har tillsammans med ljuddesignern bakom Star Wars, Ben Burtt, skapat den ultimata boken för alla ”Star Wars”-fantaster. Utöver de faktiska ljuden som man klickar sig till på den lilla specialinbyggda ljudmodulen, finns även bakgrundshistorien och ljudkällan (allt från rytande lejon till kalvande isberg döljer sig där man minst anar). Att vända blad blir ett synergiskt intåg i ljudeffekternas förlovade land.

Mer än bara ljudeffekter
1975 var Ben Burtt en ung ljuddesigner, med ett uppdrag han inte hade vågat drömma om, med en budget som lämnade mycket att önska, som klättrade utanför lådan och bestämde sig för att hämta in ”riktiga ljud”. Tack vare detta kom han att bli legendarisk. Den första filmen som hade premiär i maj 1977 och ingen riktigt trodde på, överraskade med publiktillströmning av sällan skådat slag. Kultstatusen lät inte vänta på sig. George Lucas själv menade på att ljudet utgör 50 % av bilden och var så väl hängiven som petig när det kom till att bygga upp ett ljudbibliotek till sin rymdsaga. Med detta i beaktande så är det kanske inte så underligt att ljudeffekterna från Star Wars spridit sig långt utanför sin klassiska begränsning, det faktiska filmsammanhanget. I stort sett alla får upp en ljudbild av Darth Vaders karakteristiska flåsande (för övrigt en ljudupptagning av när Ben Burtt själv andas i ett dykmunstycke stående i butiken, för att slippa köpa dykmasken) när han kommer på tal och ljudet från ljussabeln som jedi-krigarna använder sig av är så pass välkänt och så älskat att det går att ladda ner en app till mobilen med ljudeffekten. Till och med min kollega A som inte har mycket till övers för Star Wars-filmerna och snarare förknippar Boba Fett med Hellacopters än med filmkaraktären uppskattar att vifta med sin telefon till ljudet av en svingande ljussabel. Det gjorde han senast häromdan vid lunchen till allmän uppskattning. Okej då, det var bara jag och A som satt runt bordet och stod för denna ”allmänna” uppskattning.

Seminörden inom mig
Själv är jag annars kanske inte den ultimat inbitna nörden men jag måste erkänna att jag är lite nöjd över att ha en telefon vars namn innehåller ordet ”Galaxy” (mest för att det för mina tankar till den helt fantastiska filmparodin Galaxy Quest). Att de tidigare och i min värld ”riktiga” Star Wars-filmerna ligger mig varmt om hjärtat och kommit att bli tacksamma referensramar gällande framförallt humor (Stjärnornas krig 1977, Imperiet slår tillbaka 1980, Jedins återkomst 1983). Samt att entusiasmen för denna bok tedde sig både otämjd och jollrande i ohelig allians.

Insidertips!
Boken kommer säkerligen att synas både här och där i julhandeln. Men vill ni slippa leta kommer här ett insidertips! Håll utkik efter denna pall (se bilden t.h) när du går och handlar mat. Den kommer att dyka upp i, i stort sett var och varannan matvarubutik från och med november!

May the force be with you – varför vänta till 25 maj, släpp alla hämningar och frossa loss i nörderi redan nu!

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Brutal truth, Fakta, Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s