Vårens böcker 2012 – tips för trendkänsliga; bland korvar, dieter och bokstavskombinationer

Här är några reflektioner jag gjort efter att ha bläddrat runt i den stora bokbibeln; Vårens böcker 2012, sammanställd av Svensk bokhandel, där varje förlag med överlevnadsinstinkt ser till att annonsera.

Whoppies kommer i april

Tips för den trendkänsliga bakentusiasten: Whoppies är de nya macaronesarna.
Tips för den trendkänslige matkreatören: Klassiskt svenskt är den nya meze/etno-maten
Tips för alla som är det minsta trendkänsliga: Korv är den nya surdegen!
Tips för den trendkänslige bantaren: LCHF är den nya GI-dieten, fast det är förstås ingen nyhet.

Gör korv! kommer i april

Jag minns en tid när korvstoppning var något som bönder (som min farmor & farfar) och kungafamiljen höll på med strax innan jul. Det vill säga, det hände i kök som styrdes av extremt konservativa traditionsivrare och det hände som bäst en gång per år. Bara senaste veckan har jag sett hemgjord korv beredas av så väl TV-kock på nyhetsmorgon som av medieprofilen Carina Berg. Snyggaste Korv-kokboken jag spanat på måste nog vara Gör korv! Som kommer ut nu i vår. Alla de som lade ner timmar på surdegsbröd och känner sig redo för ett nytt ambitiöst projekt (mina tankar vandrar osökt runt bland söderhipsters och medelklassvenssons med fingertoppskänsla för matlagningstrender) bör kasta sig över första bästa korvhorn. Korven passar väl in i den nya tidens fäbless för närodlad och klassisk svensk mattradition. Från töntig, tråkig och förlegad har så väl korven som de svenska smakerna fått en renässans, åtminstone att döma av kokboksutbudet.

Det här med dieter då. Från att ha varit något, företrädelsevis kvinnor i fertil ålder pysslat och för den delen smusslat med i desperata perioder, har det blivit en hel folkrörelse. Numera är det ganska trendigt att hålla på med någon form av diet oavsett om du är kvinna eller man, ung eller gammal. Till och med de stackars barnen ska dras ner i dietträsket. Under GI-dietens glansdagar kom en hel liten kavalkad av GI-mat för barn & familj och nu syns samma sak i LCHF-trendens kölvatten. Men det ligger nog i tiden, det där med både dieter och bokstavskombinationer och inte minst att blanda in barnen i så väl bokstavskombinationerna som dieterna.

Och i Wienerwald står träden kvar, Augustprisvinnare 2011

Vi lever helt enkelt i bokstavskombinationernas tidsålder. Snart finns det en bokstavskombination för i stort sett varje säreget karaktärsdrag. Det har blivit lite som på makarna Myrdals tid, även om de körde en något enklare version, inget knussel och fler-bokstavskrångel på 1930-talet inte. Då delade man glatt in befolkningen i A respektive B-människor. Folk som förövrigt åt både hemstoppad korv och njöt av svenska närproducerade smaker. Nu har vi ADHD, ADD, BDD (tidsenliga och tillika ouppnåeliga skönhetsidel har nog stor skuld i denna diagnos) DAMP, LCHF, LCHQ, GI, jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det var inte allt för många år sedan som så väl dieter som funktionsnedsättningar hade ”riktiga” namn som Atkins (diet) eller Asberger (funktionsnedsättning). Till och med de politiska vindarna tycks blåsa i 1930-talets anda, att döma av det senaste valet. Av någon besynnerlig anledning är det numera, liksom på 1930-talet, lite mer accepterat att flirta med extremhögern. Ett ämne som aktualiserats när såväl Drotting Silvias familj skärskådats, som när pappa Sverige själv; Ingvar Kamprad, outats som nazist. Debatten blev inte annat än ljum och från riksdagens talarstol blickar Jimmie Åkesson ut med troskyldig uppsyn. Elisbeth Åsbrinks Augustprisvinnande Och i Wienerwald står träden kvar, på temat antisemitism i Sverige under andra världskriget, var en av höstens mest omskrivna böcker, den låg uppenbart rätt i tiden. För att summera det hela så synes 1930-talet helt enkelt vara det nya 1950-talet, som för övrigt borde pika i all sin trendighet ganska snart.

Nä, om man skull gå och stoppa sig en korv istället…

Det är något skumt med den här garderoben, kommer i slutet på mars

Bokstavskombinationer i denna text:
LCHF – Low Carb, High Fat, diet.
GI – Glykemiskt Index, diet med lågt glykemiskt index.
ADHD – Attention Deficit/Hyperactivity Disorder.
ADD – Attention Deficit Disorder.
BDD – Body Dysmorphic Disorder (den drabbade lider av inbillade utseendedefekter).
DAMP – Deficits in Attention, Motor control and Perception.
LCHQ – Low Carb, High Quality. Allas vår GI-guru Fredrik Paulún, som efter att ha gett ut alla tänkbara varianter av GI-böcker, floppade lite med lanseringen av Isodieten vilken inte blev annat än en parentes i diethierarkin, har nu gett sig in i LCHF-smeten med sin specialdesignade version – högkvalitativ låg-kolhydratskost.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Fakta, Kokbok. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vårens böcker 2012 – tips för trendkänsliga; bland korvar, dieter och bokstavskombinationer

  1. Ping: Husman, Hiv, Tanter & ”Crossover” – sommarens och höstens utgivning! | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s