I stället för dig av Sofie Sarenbrant – i gränslandet mellan deckarspänning och såpaintriger

I ställt för dig är en direkt uppföljare till Sarenbrants debutroman Vecka 36. Den kan du läsa mer om här >>

Läs Vecka 36 först innan du vare sig läser vidare nedan om fortsättningen, eller gluttar på omslaget till Istället för dig för den delen – där avslöjas nämligen hela första boken.

16 år senare…
16 år har gått sedan de dramatiska händelserna nere i det idylliska lilla fiskeläget Brantevik utspelade sig. Höggravida Agnes kidnappades och tvingades föda barn instängd i en mörk källare, en liten pojke som rycktes ur hennes armar så snart han såg källarens mörker. Mot alla odds överlevde Agnes och gärningsmannen greps. Hennes bästa väninna Johanna som även hon var höggravid födde några veckor senare en liten dotter. När vi åter stiftar bekantskap med Agnes och Johanna har Agnes dotter Nicole hunnit växa upp till en slående skönhet, för övrigt mycket lik sin mamma. Johannas dotter Mini är 16 år – lika gammal som den bortförde sonen skulle ha varit och sannolikt är. Hans försvinnande har tärt på Agnes och Tobbes relation och Nicole har tvingats växa upp i skuggan av sin frånvarande bror.

Intrigerna brakar loss
I stället för dig bjuder på intriger och tvära kast. Jag kom osökt att tänkat på 1990-tals serien Melrose Place. Tobbe hittar vi ganska direkt i säng med Johanna, vars underbara man Eric mystiskt lämnat henne i denna roman. Både Johanna och Eric framstod som riktiga hyvens typer i första boken men får i uppföljaren visa upp ett karaktärsdragsspektra som är betydligt mer komplext och härligt såpa-svinigt. Samtidigt som de äktenskapliga intrigerna brakar loss totalt börjar Nicole forska i vad som egentligen hände med hennes bror och, hennes mamma för den delen. Med hjälp av lite detektivarbete på Internet får hon snart fram pusselbitar ur det förflutna.

Tillbaka i idyllen på Österlen
Det dröjer inte allt för länge innan flera av karaktärerna från första boken åter fått på sig kostymerna från Vecka 36 och hoppat in i rampljuset. Allt sker med högt tempo och intensiv upptrappning när det kommer till så väl spänningsmoment som intriger. Efter, av varandra oberoende, maratonkörningar ner mot Brantevik från Stockholm hittar vi dem alla snart samlade nere i idyllen som blir skådeplats för mardrömmen version 2.0. Det har blivit dags att räta ut frågetecknen efter Vecka 36

Sammanfattningsvis
Där första boken följde den svenska deckarmodellen med klassiker som: en liten idyllisk ort + en poliskommissarie + lite kärlek + lite dramatisk krydda från det förflutna + en kvällstidningsjournalist som vägrar ge sig och arbetar aningen effektivare och listigare än polisen + givetvis en ung snygg kvinna i rollen som offer. Så följde den andra överraskande upp med extra kryddiga intriger ur karaktärernas privatliv och mindre tid åt polisiärt arbete. Jag kan inte låta bli att gilla det. Det enda jag saknar är, liksom i den föregående boken, någon slags uppföljning på den handfull röda trådar som strösslas över sidorna.

”Läsgodis” är ett ord som dyker upp när jag försöker samanfatta intrycket av Vecka 36 och I stället för dig. De sofistikerade utmaningarna må lysa med sin frånvaro men platsen i solstolen är desto mer given. Sarenbrants böcker är lite som karameller man äter för att de är goda, inte för att man nödvändigtvis behöver vitaminerna – med odiskutabelt snygga omslagspapper!

Personligen ser jag fram emot fler Sarenbrantska karameller, nöjd över vetskapen om att jag inte behöver vänta längre än till mars. Då släpps den fristående spänningsromanen Vila i frid som utspelar sig på den japanska spa-anläggningen Yasuragi på Hasseludden utanför Stockholm.

Tips! Läs mer om och av Sofie Sarenbrant på hennes blogg magstarkt.blogg.se >>
Tips! I stället för dig kommer som pocket nu i mars!

Annonser
Det här inlägget postades i Chiclit & feel good, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I stället för dig av Sofie Sarenbrant – i gränslandet mellan deckarspänning och såpaintriger

  1. Ping: Författarmingel & presentationer en kulen kväll i februari – excentriska karaktärer och inspirerande boktips! | Mettes pocketblogg

  2. Ping: Releaseparty på Yasuragi – bubbel, “anusblekning” & författarmingel med twist | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s