Rum Diary av Hunter S. Thompson – på tviveklaktig färja mot Lombok

Fjärde morgonen i Padangbai gick äntligen färjorna, stormen hade uppenbarligen börjat bedarra, men än så länge gick vågorna allt för högt för att speed boat:sen skulle gå. Med en mentalitet som tangerade naiv optimism bestämde vi oss för att ta färjan via Lombok, där vi var tvungna att stanna över natten innan vi kunde åka vidare ut till Gili Meno.

Vi var inte ensamma.

Trängsel i hamnen, Padangbai

Inga båtar hade gått på snart en vecka och lastbilarna slingrade sig i kilometerlånga köer ner mot hamnen där folk trängdes i den gassande morgonsolen. När tredje färjan lämnat hamnen utan att vi varit ens i närheten av komma med började stämningen omkring oss bli hätsk. Folk trängde sig fram allt mer ohämmat och aggressivt så snart en båt uppenbarade sig i horisonten. Fem timmar senare, som utrbrytare ur ett närmare Mosh Pit-artat kaos lyckades jag som sista passagerare komma på den femte och sista färjan för dagen. J stod kvar på andra sidan gallret i trängseln och viftade med sin biljett medan jag aningen neurotisk försökte förklara att jag omöjligt kunde kliva ombord utan J. J fick dispens och ett kort tag kändes det lite som en romantisk komedi (bortsett från lynchstämningen som utbröt när han skulle ta sig förbi dem som stod framför), men den känslan förbyttes så snart vi klev ombord, inledningsvis lättade över att äntligen vara på väg. På en bänk i skuggan på övre däck slog jag mig ner med Thompson’s Rum Diary i väntan på avgång. Smutsig, svettig, med blåmärken och rivsår på benen och lätt söndertrampade tår kändes det lite som att ha krigat sig till just den här platsen.

Rum Diary

The Rum Diary av Hunter S. Thompson – en fantastisk, fartfylld och komplett galen klassiker att älska
När New York-skribenten Paul Kemp glider runt och hinkar rom i 1950-talets Karibien, dricker vi ljummen whisky ur plastglas på ett rostigt fartyg i indonesiska övärlden. Doften av salt hav blandas med Gudang Garam och jag har svårt att släppa boken trots att vyerna omkring mig är hänförande med de prunkande gröna vulkanöarna mot det glittrande blå havet. Mentalt befinner jag mig lika mycket ombord på färjan som i bokens värld, i ett solgassande Karibien och texten tycks mig komma närmare och närmare för varje klunk varm Ballentine’s.

Kemp anländer till San Juan för att arbeta för den engelskspråkiga tidningen Daily News. Där stiftar han bekantskap med andra likasinnade fifflarjournalister som alla kretsar likt asgamar runt stamhaket Al’s. Paul dras snart in i ett känslostormande triangeldrama med sin temperamentsfyllda kollega Yeamon och hans bombnedslag till flickvän; Chenault. Heta nätter där romen flödar och jakten på is är konstant kryddas med svett, våld och sex i den karibiska övärlden.

Jag har nog aldrig blivit så inspirerad att dricka rom med klirrande isbitar som under läsningen av den här romanen, som utöver att inspirera till dekadens är just helt fantastisk läsning (ett tips är dock att läsa den på originalspråk). Rum Diary är Hunter S. Thompsons enda roman och filmatiserades nyligen med Johnny Depp i huvudrollen.

När vi kom ut på öppet hav fick vågdalarna vattnet att spruta upp ur toaletternas brunnar (inte alls speciellt charmigt när man försöker kissa, eller över huvud taget för den delen) och bildade ett eget litet hav på golvet samtidigt som fartyget krängde. Rostblommor dominerade över målarfärgen på fartyget som säkerligen sett sina bättre dagar långt före vår tid. Däcket spolades kontinuerligt av vågor som stänkte upp och slog in. Jag kom på mig själv med att tänka tankar som att ”det är ju åtminstone varmare i vattnet än om vi hade krängt omkring på Östersjön”. Vi frågade oss om det här verkligen var en så smart idé? … men (!) vi var äntligen på väg mot vår paradisö, vi skulle bara ta vägen via Lombok först…

Ps. se trailern för filmatiseringen av Rum Diary  >>
ett soligt filmtips i vintermörkret!

Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Klassiker, Resor, Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s