Folk som säger ”grattis på kvinnodagen” gör mig arg och förbryllad

Einsteins fru

Idag är det internationella kvinnodagen. När jag var 15 år var det ett datum som gjorde mig upprymd. Dagen bjöd oftast på kvinnokamp förmedlad i peppande tal, demonstrationer och generell glädje. Lite jävlar anamma, nu ska vi förändra världen! Det var kul att vara kvinna den 8 mars.  Drygt 15 år senare är det en dag som mest gör mig arg. Extra arg blir jag av folk som säger ”grattis på kvinnodagen”. Lite längre ner ska jag berätta varför. Något som dock för mig tillbaka till min inre femtonårings entusiasm och hoppfulla glädje inför att kämpa för ett bättre mer jämställt samhälle, där ditt kön inte avgör vad som står i lönekuvertet, är läsningen av det helt fantastiska seriealbumet Einsteins fru av Liv Strömqvist. Här får man vassa rakt-på-sak svar på Hur det var att vara ihop med Stalin, Varför ärkeängeln Gabriel kallade kvinnor för ”skökor” och vad Sting egentligen har att säga till de prostituerade. Jag skrattar högt, blir arg (visserligen), men framförallt; lycklig över den briljans med vilken Liv Strömqvist lyckas förmedla ett så stigmatiserat ämne som feminism ironiskt nog är, utan att kompromissa med den skarpa kritik som riktas mot de sociala konstruktioner vi lever i. Genom att vända på könsrollerna skapas utrymme för så väl aha-upplevelser som stora skratt. Det är skarpt och humoristiskt utan att för den skull ta udden av allvaret bakom. Bara att gilla!

8 mars är en viktig dag (sedan 1977 rekommenderar FN ett firande av denna dag för att markera kvinnors rättigheter). Det är inte den ”grattis det är din dag för att du är kvinna”-dag som många vill få det till, (med automatisk ”alla andra dagar är männens dag”-logik). Nej, 8 mars är en dag, om vi inte dagligen orkar reflektera över detta, som vi får en chans att påminna oss om hur världen faktiskt ser ut; att 1000 kvinnor per dag dör på grund av osäkra aborter eller bristfällig mödravård. Att kvinnlig könsstympning, trafficking,  dubbelmoral, illegala aborter, hedersretorik, tvångsgifte, strukturellt förtryck, lönegap, oavlönat arbete (etc) fortfarande är reella dagsaktuella problem. Trots att vi i Sverige som kommit ”så långt” med jämställdheten är det de facto inte bättre än att:

 ”Lönegapet mellan kvinnor och män sedan deltider räknats om till heltider är i Sverige 14,3 procent. Omräknat i tid för en normalarbetsdag kl 8.00–17.00 innebär det att kvinnor som grupp arbetar gratis från kl 15:51. Män har betalt till klockan 17:00. I pengar räknat tjänar en kvinna i genomsnitt 4400 kronor mindre per månad. På ett år fattas det 52 800 kronor. Under ett 45-årigt yrkesliv blir det 2 376 000 kronor, för varje kvinna. De cirka 2,1 miljoner sysselsatta kvinnorna tjänar på ett år ungefär 111 miljarder mindre än männen.” (SvD 8/3-12) En siffra som varit oförändrad sedan 1981!

Jämställdheten i dagens SverigeVi har en (kvinnlig) jämställdhetsminister som inte vill kalla sig feminist. På något vis känns det extra ironiskt mot läsningen av ovanstående statistik, en dag som denna.

Feminism för den som har fått begreppet om bakfoten är: en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen. (Svenska Akademiens ordlista.) Men Jämställdhetsministern anno 2012 är alltså inte feminist. Ok.

Personligen så vill jag bland annat med bakgrund i ovanstående statistik inte kännas vid personer som säger ”Grattis” en dag som denna. Är detta ”grattis” sprunget ur ironi eller illa dolt kvinnoförakt frågar sig den cyniska delen av mitt intellekt?

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Folk som säger ”grattis på kvinnodagen” gör mig arg och förbryllad

  1. Ping: Liv Strömquist Kunskapens frukt – briljant och humoristiskt om det kvinnliga könsorganets idéhistoria | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s