Drömhjärta av Cecilia Samartin – en fängslande roman som går rakt in i hjärtat

Drömhjärta

Drömhjärta är en omskakande, vacker, dramatisk och i allra högsta grad fängslande berättelse. Den handlar om kärlek och om drömmar som krossas och går i uppfyllelse. Samartin målar upp en fascinerande skildring av hur fundamentalt Kuba förändrades efter Castros maktövertagande, inte minst för den kubanska befolkningen. Regimkritiken som sipprar fram går inte att ta miste på. Trots det är människoödena, jag som läsare möts av, vitt skilda och revolutionen och den turbulenta tiden leder även till vissa konstruktiva förändringar, inte minst för den svarta delen av befolkningen (där analfabetismen minskar radikalt). 

Inledningsvis får vi följa kusinerna Nora och Alicia som växer upp på 1950-talets Kuba och lever i en tillvaro som är både skyddad och priviligerad. När Castro kommer till makten krossas deras tillvaro och familjen splittras. Alicias pappa tror på revolutionen och stannar kvar på Kuba medan Noras familj väljer att flytta till USA. Väl i det nya landet försöker Nora, som nu hunnit upp i tonåren att anpassa sig till den amerikanska livsstilen medan hon med själ och hjärta längtar tillbaka till landet de lämnat bakom sig. Hon drömmer sig tillbaka till Kubas vita stränder, varma vindar, kryddiga mat och turkosa böljande hav. Inte minst saknar hon sin kusin och bästa vän Alicia, med vilken hon håller kontakten via långa brev. Men det är inte mycket av Noras drömmar och minnen som stämmer överrens med verklighetens Kuba.

På Kuba blir livet en prövning för så väl Alicia som alla i hennes omgivning. De tvingas anpassa sina liv efter regimens nycker. Regimkritik straffas med döden och angiveriet är utbrett och drabbar alla, även dem som kanske inledningsvis stödde och gynnades av revolutionen. Fattigdom och jakten på mat tvingar Alicia till ett hårt och slitsamt liv. En kamp som tar sig allt mer desperata uttryck och tvingar henne till grymma kompromisser. Men Alicia är inte ensam. Mitt i allt det svarta hittar hon kärleken som får henne att fortsätta att kämpa och hoppas och drömma, trots att vardagen är en lång räcka av prövningar.

Skildringen av de parallella livsödena som Noras och Alicias liv utgör, träffar mig rakt i hjärtat. Cecilia Samartin har ett till synes enkelt språk som tar expressleden till känslorna där hon rör om, berör och upprör. Det är samma drömska poetiska berättarröst som jag känner igen från hennes föregående roman Señor Peregrino och är en av de bästa böcker jag läst hittills i år. Det här är en roman som innehåller allt från passionerad kärlek, trofast vänskap, socialpolitisk historia och en varm och underbar familjekrönika. Läs den!

Tips! För ett år sedan hade jag det stora privilegiet att få träffa Cecilia Samartin över en lunch när hon var i Sverige för att lansera just Drömhjärta. Läs mer om det mötet här >>

Tips! TÄVLA OM EN RESA TILL BARCELONA! Genom att svara på några frågor om Drömhjärta samt skriva en motivering på max 20 ord kan du vara med och tävla om en weekendresa till Barcelona. Till tävling >>

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Drömhjärta av Cecilia Samartin – en fängslande roman som går rakt in i hjärtat

  1. Ping: Drömhjärta | Samartin, Cecilia| Bokblomma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s