Akut spontansemester med destination Cypern – sol, hav, böcker – man gillar’t!

Vår på Cypern

Vår på Cypern

Sedan vår senaste semester, vilken inte alls blev den lugna harmoniska veklighetspaus vi förväntat oss, har jag närt en dröm om att få ligga väldigt still i en solstol och läsa böcker. Det gick så långt att jag i ett anfall av akut desperation bokade en sista minuten till Cypern, eller närmare bestämt Ayia Napa. Nu är jag kanske inte ensam om fördomarna om att associera denna lilla semesterort med shots-hysteri, skumdiscon (eller slutade man med sånt på 1990-talet?) och berusade ungdomsgäng. Men jag rättfärdigade mitt infall med motiveringen sol, hav, sand, en väldigt billig sista-minuten och mera sol.

Apelsinträd

Apelsinträd

Några minuter från hotellet låg Medelhavet, avvaktande och ännu isande efter vintern, men i luften var det vår och solen värmde. Citron och apelsinträden bar frukt. Bara vetskapen om att det Sverige vi lämnat bakom oss var inbäddat under ett grått molntäcke, att snöflingor försynt singlade omkring och att knopparna som var redo att slå ut skrämdes till tystnad av en kallfront, gjorde förnöjsamheten total.

Landskapet på södra Cypern är stenigt men blommande. Havet turkost. Himlen blå. Ännu ligger Ayia Napa nära på öde, inga tonårshorder som festar om nätterna. Förutom vi och några enstaka barnfamiljer så är det mest skandinaviska pepparkakspensionärer som syns till, de som övervintrat och dekorerat sina hotellbalkonger med pelargoner och små svenska flaggor.

Lunch på balkongen

Halloumi och (den lokala ölen) Keo på balkongen

Dagarna spenderade vi i solstolen, på balkongen och vid havet. Vi köpte upp cypriotiskt vin med det förutsägbara namnet Dionysos. Det smakade billigt surt vin med inslag av gummibjörnar, det var inte alls så illa som det kanske låter. Efter något glas var det riktigt trevligt.

En dag tog vi lokalbussen till huvudstaden Nicosia, där beväpnade militärer vaktar gränsen mellan den grekcypriotiska och den turkcypriotiska delen av staden. Kulhål prydde fasaderna närmast gränsen, som bestod av tunnor, sandsäckar och ståltråd där husväggar och murar inte räckte till. Utöver denna utflykt skedde de största äventyren innanför pärmarna på en gedigen hög reselektyr.

Bortsett från incidenten där jag av misstag och till min egen akuta förvåning råkade flasha brösten framför pepparkakspensionärerna vid hotellpoolen, hade vi en precis så behagligt odramatisk vecka som vi hoppats på. Under blusen satt ingen randig bikinitopp, som förväntat, den hängde istället övergiven kvar på balkongen. Jag begravde mig bakom stora solglasögon, en bok och ett parasoll och hoppades på att de hade minst lika dålig syn som jag.

Nicosia, avdelad mellan grekcyprioter och turkcyprioter

Nicosia, "the green line" delar staden mellan grekcyprioter och turkcyprioter

…första boken att tokplöja under den cypriotiska solen var Sara Lövestams efterlängtade roman Tillbaka till henne, mer om denna inom kort.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Resor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Akut spontansemester med destination Cypern – sol, hav, böcker – man gillar’t!

  1. Ping: Pocket ”Folkets format” – Pocketmingel med Gilla böcker, radiointervju, läsgodis och eventuellt slaktade körsbärsblommor | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s