Snacka snyggt – populärvetenskap & handfasta tips signerat Elaine Eksvärd

Snacka Snyggt

Retorikkonsulten Elaine Eksvärd blandar på ett lättsamt sätt upp retoriska grepp och modeller med kända politiska händelser, med humor och med personliga anekdoter. Tack vare ett lättillgängligt språk där retorikens fördjupade nivåer och latinska terminologi presenteras i skenet av vardagshändelser vänder den sig till i stort sett alla som vill få en snabbkurs applicerbar på samtidens vardagsutmaningar.

Om man lyckas se bortom det tramsiga omslaget och har överseende med att det stundvis förekommer smileys i texten (ett otyg som får mig personligen att vilja sparka bakut som en obstinat vildhäst i ren protest, eller alternativt slita mitt hår samtidigt som jag utstöter gutturala ljud för att sänka mig till smiley-nivån) så är detta en riktigt underhållande bok. Så pass underhållande att den utan problem går att sträckläsa.

Med några retorikklasser i bagaget från gymnasietiden uppskattade jag den kombinerade uppfriskningen av minnet med de nya infallsvinklar Elaine bjuder på. Man behöver inte vara facklitteraturälskare för att fångas av denna pocket som snarare pendlar mellan självhjälpsbok, reportage ur glossigt veckmagasin och populärvetenskaplig fakta-bok. Ju mer jag tänker på det så gör nog den lättsamma tonen och smiley-inslagen i Snacka snyggt att facklitteraturälskare snarare borde dra öronen åt sig. Det här är litteratur för populärvetenskaps-frossaren. En praktiskt tillämpbar handbok om konsten att få folk att lyssna – i alla tänkbara situationer.

Avhandlat på rekordtid hittar man bland annat retorik-tips på hur du som talare framför en större grupp ska få dina lyssnare att verkligen ta in det du säger, där avgörande beståndsdelar inte bara är vad och hur du säger något. Utan även hur du kan använda psykologin bakom kroppsspråk, klädval och dialekt. Elaine lär även ut tips på hur du genomskådar politiska floskler, hur man fångar Internetanvändarens intresse med sin hemsida, eller lyckas vid en löneförhandling. Man skulle med andra ord kunna kalla det för en liten handbok i social interaktion. Trots att jag kanske låter en aning kritisk, inte minst när det kommer till smileys, så måste jag ändå slå ett slag för att det är en härligt berikande injektion av mer eller mindre nödvändigt ”onödigt vetande”!

Annonser
Det här inlägget postades i Fakta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s