Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld – kärlek, förvirring, svart humor & blandband

Blandbandsnostalgi

Blandbandsnostalgi

Det är alltid lika underhållande med böcker som utspelar sig i de egna kvarteren. När huvudpersonen dessutom rör sig på samma inrökta caféer och sunkiga barer med tillhörande pricksäker analys av klientelet kan jag inte annat än mys-jubla.

Minou är litteraturstudent som fram tills precis innan berättelsen inleds har delat sin lilla trånga enrummare på Södermalm i Stockholm med Isak. Det är försommar, tidigt tvåtusental, blandbandseran har ännu inte dött ut och man får fortfarande röka på så väl krogen som på caféer.

På ett kassettband märkt med Minous namn som Isak lämnat på köksbordet berättar han att han lämnat henne och träffat en annan. Dumpad via ett kassettband med andra ord. Förkrossad, förvånad och arg beslutar hon sig för att dra till Spanien på obestämd tid. Under den spanska solen på San Sebastians gator glider hon runt och pendlar mellan den förkrossande känslan av hjärtesorg och ett begynnande hopp. Mellan bakfylla och tokfylla, mellan ensamhet och den inte helt okomplicerade relationen till grönsakshandlaren Satan, vars muskulösa kropp inte alls liknar Isaks. Här träffar hon även den självsäkra och häftiga Bianca vars charm både rör om och berör. Minou är både bitsk, sarkastisk, cynisk, egocentrisk, självömkande och bekräftelsetörstande, och utgör kanske just tack vare dessa karaktärsdrag en både underhållande och trovärdig huvudkaraktär. Vem skulle inte bli det av att dumpas via ett kassettband efter fyra år? Dialogen är rapp och referenserna pricksäkert samtidsförankrade.

Hål i huvudet är en fantastisk liten bok att bli lycklig av. Med träffsäkra beskrivningar och svart humor passerar ämnen som svek, depression, självmordstankar, kärlek, passion och total förvirring förbi i kalejdoskopisk färgsprakande mix. Det här är en berättelse jag varmt rekommenderar, inte minst till alla dem som någon gång satt fot innan för tröskeln på Café String eller Carmen.

Tips! Jenny Jägerfeld är även författaren bakom den Augustprisvinnande Här ligger jag och blöder. Läs mer om den >> och framförallt; läs den!

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner, Ungdom. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld – kärlek, förvirring, svart humor & blandband

  1. Ping: Jag är ju så jävla easy going – ännu en träffsäker & briljant roman från Jenny Jägerfeld | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s