Bländverk av Thomas Eriksson – deckarintrig kryddad med kärlek och beteendevetenskap

Alex King är en karismatisk beteendevetare mitt i karriären när han under sin egen föreläsning blir huvudvittne till mordet på en högt uppsatt finansman. När ytterligare en välbärgad medborgare mördas på ett spektakulärt sätt; på självaste trappen till polishuset, efter att ha mottagit ett snartlikt brev (som det föregående offret) från en okänd avsändare, med erbjudande om ”beskydd”, tas Alex in som konsult i utredningen.

Ett rappt tempo, skiftande infallsvinklar och överraskande perspektivskiften håller mig alert och intresserad. Stänkande hjärnsubstans blandas med familjerelationer och spirande kärlek med iskallt kalkylerande. Det är en i många avseenden klassisk deckare som spetsats med en god portion folkbildning.

Alex Kings specialitet är att läsa av människor enligt den jungianska modellen där människor delas in i fyra olika personlighetstyper; gul, röd, grön och blå, baserat på karaktärsegenskaper. Genom att observera beteendemönster och interaktionen i förhållande till sin omgivning kan man avläsa vilken personlighetstyp man har att göra med. På så vis kan man även förutse hur hen med största sannolikhet tänker och i viss mån kommer att agera.

Polisutredningen leds av den burdusa kriminalkommissarie Gabriel Hellmark (definitivt ”röd”). Till sin hjälp har han den snygga inspektören Nina Mander, som inte bara ser potentialen i Alex Kings professionella sidor…

Parallellt med berättelsen om Alex och jakten på den kallblodiga mördaren, får vi följa frilansjournalisten Fredric Hellmark (”gul”), tillika bror till Gabriel. Fredric har fått ett lukrativt uppdrag som han har svårt att tacka nej till – att skriva en biografi om en framgångsrik företagsledare. Men vilken typ av företag mannen leder förblir in i det längsta höljt i dunkel.

Inledningsvis stör jag mig lite på Alex fyrkantiga sätt att dela in människor han möter enligt det strikta färgsystemet, men ganska snart kommer jag på mig själv med att börja leka med tanken. En slags praktik av det ”onödiga vetandet” som läsningen för med sig. Några dagar efter att jag läst ut boken tar jag mig själv på bar gärning  när det gäller att praktisera färgkoderna. Vi har bjudit över några goda vänner på middag när en debatt blossar upp och jag med fascination inser hur lätt och hur kul det är att ”färg”-tolka deras beteende och reaktioner. (Medges ska göras att jag givetvis reflekterat över min egen färg).

Men tillbaka till intrigen. Inom loppet av en vecka har som sagt två extremt rika män skjutits till döds av vad som synes vara en exceptionellt professionell skytt. Polisen är svettig av pressen från allmänheten och Fredrics uppdragsgivare visar sina iskalla och grymma sidor där subtilitet ställs åtsidan för grymhet. Håller han inte deadline som avtalat kommer det mycket snart att börja gå utöver hans fru och barn.

Innan historien nystas upp hinner handlingen dock med både en och två tvära kast. Spänningsnivån hålls uppe samtidigt som folkbildandet på temat beteendevetenskap ger upphov till många ”aha” och några ”AHA”-upplevelser.

Nästa del i serien om beteendevetaren Alex King heter Illdåd och kommer ut i augusti. Där står en brutal gruppvåldtäckt i centrum av handlingen, som utlovas vara än mer intensiv och laddad.

Annonser
Det här inlägget postades i Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bländverk av Thomas Eriksson – deckarintrig kryddad med kärlek och beteendevetenskap

  1. Ping: Bokmässa 2012 (del 2) – rondellförfattare, möten och middag med Forma | Mettes pocketblogg

  2. Ping: Illdåd – med spänningsgenrens hjälp belyser Thomas Erikson gruppvåldtäktsproblematik i svenska rättssalar | Mettes pocketblogg

  3. Ping: Bloggmingel i Röda rummet & det där med bokbloggar | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s