Lilla landslaget – ett finurligt och rikligt illustrerat fotbollsäventyr för alla sanna (unga) entusiaster!

Gustav och Märta är två fotbollstokiga barn som flyttar från storstaden till den lilla Väskustidyllen Mollöstrand. Redan när de rullar in i sin nya hemstad blir de kompisar med några av stadens unga fotbollsförmågor. Men i stadens fotbollslag får bara tränarens favoriter spela på plan. Tillsammans med sina nya kompisar, bland andra målvakten Isak och mittfältarna Caroline och Kim bestämer de sig för att bilda en egen klubb. Efter lite lagom tokroliga äventyrligheter och motgångar på vägen står de snart inför ett laddat derby. Bara ett av lagen från Mollöstrand får nämligen vara med i Västra Cupen.

Det här är en lättläst och fantastiskt vackert illustrerad bok som passar lika bra för den som börjat sluka böcker på egen hand som för högläsning tillsammans. Ja, förutsatt att de som läser älskar fotboll lika passionerat som så väl författare som huvudkaraktärer tycks göra. Mellan de finurliga och sinnrikt konstruerade illustrationerna, där välkända karaktärer från (så väl dam som herr-)fotbollens värld skymtar förbi, duggar fotbollstermerna tätt.

Det är ”glidtacklingar”, ”skott i ribban”, ”tuffa markeringar” och ”bollar i krysset”. Caroline gör ”en fin crossboll” och Kim gör ”en tunnel” på motståndaren innan han spelar vidare till Märta som gör en ”läcker lobb”. Saknar du referensramarna för denna jargong så är berättelsen kanske inte så värst spännande. Men vem vet, ikväll spelar Sverige sin första match i fotbolls-EM, inom kort lär det visa sig om EM-febern breder ut sig över landet och fotbollsintresset väcks till liv där man minst anar.

Helylle, politiskt korrekt och samtidsförankrat fotbollsnörderi på hög nivå, är en annan träffande beskrivning.

Tips! I samband med att du köper Lilla landslaget i någon av Pocketställets bokavdelningar får du en vackert illustrerad affisch (bilden till höger) på köpet – så långt lagret räcker! Håll utkik i en bokavdlning nära dig efter bok & affisch, de är på väg ut i butik i detta nu.

Annonser
Det här inlägget postades i Barnböcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s