Husman, Hiv, Tanter & ”Crossover” – sommarens och höstens utgivning!

Att varje känd författare, skådespelare, krönikör, bloggare, artist etcetera släpper sin egen kokbok är en pågående trend få kan ha undgått. Och hetaste kategorin i kokböckernas ångande hierarki synes det klassiskt svenska köket vara. Jag misstänker att även detta kan vara en effekt av den pågående tant-trenden som ser ut att hålla i sig.

Morberg lagar husmanskost

Morberg lagar husmanskost

Per Morberg lägger geväret på hyllan och kliver i mammas förkläde
Allt som tidigare förknippades med ”tanter” är nämligen hetaste hett, av boksläppen att döma. Antikt är chict, sticka, virka, sy eget, inred med loppisfynd, ja förutsatt att du fyndat ”rätt”. Det ska givetvis vara sådant du hittar hos en liten tant – snirkliga kaffekoppar, fina glasburkar redo att fyllas med hembakade kakor eller egensyltad sylt. Även i köket syns tanttrenden och nu pratar vi inte bara surdegsbröd eller att stoppa sin egen korv. Husmanskosten har vandrat in på så väl lyxkrogsmenyerna som bland kokboksutgivningen. Ja, till och med Per Morberg har lagt ifrån sig geväret och klivit i sin mammas förkläde. Till hösten kommer hans kokbok Morberg lagar Husmanskost (september) och han är inte ensam; även Plura släpper en Husmanskost-kokbok (i november).

Pernillas praliner

Pernillas praliner

Söta frestelser och härliga praliner
Utöver att laga husmanskost på eko-smart säsongsanpassade råvaror är tanter även kända för att lägga sin kreativa förmåga på härliga bakverk. Och mycket bakböcker blir det. Stick i stäv med flodvågen av LCHF-kokböcker som just nu översvämmar marknaden dundrar bakböckerna in. Det fullkomligt yr mjöl och socker om höstens utgivning där kakor, chokladkreationer och efterrättsböcker slåss om uppmärksamheten. Någon som lyckas kvala in i kategorin artist som släpper (efterrätts-)kokbok är Pernilla Wahlgren som släpper dessertkokboken Pernillas praliner. En titel som av det härligt dekadenta omslaget att döma synes ha en dubbelbottnad innebörd.

Kaffe med rån

Kaffe med rån

”Tant-litt”
Men ”Tanten” har inte enbart lobbat fram en mjöl-renässans in i kostcirkeln med en explosion av bak & efterrättskokböcker som följd, utan syns nu ta allt större plats även i den skönlitterära litteraturen.

Hellberg Sonjas sista vilja

Hellberg Sonjas sista vilja

Bland annat kan nämnas Ingelman-Sundbergs Kaffe med rån om tre kreativa pensionärer som bestämmer sig för att råna en bank (släpps i augusti), eller Hellbergs Sonjas sista vilja (som kom i maj); en roman man närmast skulle kunna beskriva som ”tant-litt”.

Gardell Torka aldrig tårar utan handskar

Gardell Torka aldrig tårar utan handskar

HIV
Det är inte bara tanter & husmanskost som sticker ut i sommarens och höstens utgivning. Jonas Gardell är i höst aktuell med romanen Torka aldrig tårar utan handskar om 1980-talets AIDS-hysteri och konsekvenserna av att leva bland dem som drabbats; att se vänner och älskare insjukna, tyna bort och dö. Mitt positiva liv är Andreas Lundstedts självbiografiska berättelse från den drabbades perspektiv, som kommer i september. Här behandlas samma tunga och akut aktuella ämne. (Sedan 1990-talets stora informationskampanjer har det sexuella riskbeteendet hos framförallt unga blivit större och antalet HIV-smittade per år fortsätter att öka.)

Crossover
Crossover är litteratur i gränslandet mellan barn och vuxen. Ett fenomen som växt explosionsartat senaste åren. Bästa och mest framgångsrika exemplet just nu är kanske Stranbergs & Bergmark Elfgrens Engelsforstrilogi (Cirkeln och Eld). Men i själva verket har så väl Harry Potter som Twilight-böckerna banat väg för denna crossover – inte bara mellan barn och vuxen-böcker, utan även mellan övernaturligt och realism. Böcker som kvalar väl in under beteckningen duggar just nu tätt.

Sammanfattningsvis; inred som din mormor, laga mat som din farmor och dela bokhylla med dina tonårsbarn. ”Receptet” för framgång ser ut som följer; gör din egen korv, sylta järnet och långkoka tills du stupar. Skulle du dessutom råka hamna på skalan A-C-kändis; för guds skull, släpp din egen kokbok!

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Brutal truth, Kokbok, Romaner, Ungdom. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s