Champagneführern av Kåre Halldén – ett ”wine-crime”-drama med andra världskriget-twist

Jag började läsa Champagneführern en kväll i badet och har sedan ungefär andra sidan i boken blivit besatt av tanken på att pimpla mousserande vin… ungefär hela tiden. Det är tur att det snart är semester.

Redan tidigt i våras blev jag nyfiken på titeln, när jag hörde dess författare berätta om den med stor inlevelse och emfas. Författare och tillika vinkännare bör tilläggas, därav den egenkonstruerade deckar-genren ”wine-crime” – deckare i vin-miljö. Konspirationer i Champagne-världen som sträcker sig tillbaka till andra världskriget lät som ett lockande upplägg.

Mord i Champagne
Harald, en änkling på drygt 30 år, dessvärre långt ifrån Jonathan Troppers bitska karaktärer, utan snarare en ganska töntig men snäll dataexpert, hamnar mitt i en mordgåta under en vinresa till Champagne. Av en tillfällighet snubblar Harald över den döende källarmästaren på ett av regionens främsta Champagnehus. I samband med den anrike källarmästarens plötsliga och mystiska död kommer han i kontakt med dennes enda efterlevande släkting, den vackra Isbelle. Isabelle visar sig även vara singel, men de potentiella gnistorna dem emellan låter dröja på sig. Istället djupnar konspirationen när ytterligare ett lik dyker upp – återigen av en tillfällighet mitt framför Harald.

En lat och lite småkorkad polismästare lämnar fritt spelrum åt våra kära huvudpersoner att övertrumfa polisens insatser i sökandet efter svaret på gåtan runt de mystiska dödsfallen. En gåta som tar dem tillbaka till andra världskriget, hemlig passionerad kärlek, nazister och maktintriger. Språkligt lämnar berättelsen en del att önska och förutsägbarheten blir ibland snudd på komisk, men den levererar tillräckligt med mys-spänning i charmig fransk miljö för att jag ska fortsätta läsa vidare. De mest passionerade avsnitten i berättelsen är dock inte en spirande romans, maktintrigerna eller ens de plötsliga liken som dyker upp utan, inte helt otippat, partierna där själva champagnen beskrivs.

Nä, om man skulle ta och inleda den där semestern nu.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s