Pojken i hiss 54 – hedersrelaterat våld & korruption i dammande ökensand – signerat Karin Alfredsson

Pojken i hiss 54

Pojken i hiss 54

Alfredsson har en förmåga att både väcka engagemang, skapa spänning och hitta fram till läsaren med ett välbalanserat språk. Det berör, det är aktuellt. Hon hör till en av mina absoluta favoriter.

Bortsett från huvudpersonen, biståndsläkaren Ellen Elg, är ett återkommande tema i de hittills fem från varandra fristående spänningsromanerna starkt engagerande samhällsfrågor. Även denna berättelse inleds med;

Allt viktigt i denna berättelse är sant. Alla likheter med verkligheten är fullkomligt asviktliga.

”Mannens heder vilar mellan kvinnans ben”
Den här gången befinners sig Ellen i Dubai. Den centrala intrigen kretsar kring hedersmord. Ellens chaufför Mumtaz, en gästarbetare från Pakistan, får ett bekymmersamt samtal från hemlandet. Hans 12-åriga syster har begått kala kali, nu måste familjens heder återupprättas. Allt den unga Zubaida ville var att få en närmare titt på den majestätiska jaktfalken som kommit till byn med ett schejkfölje. Men innan hon hinner fram till tältet med fågeln blir hon upptäckt och inknuffad till de främmande männen. Trots att inget hände där inne annat än att de ville bjuda henne på te, har hon i och med att hon blev upptäckt när hon smög därifrån, på ett ögonblick förstört familjens heder. Det enda sättet att återupprätta den är genom döden. ”Mannens heder vilar mellan kvinnans ben”, som det gamla ordspråket säger, påminner oss en av karaktärerna i berättelsen. Trots att Pakistansk lag förbjuder hedersmord fortsätter traditionerna att härska i byarna.

Även Ellen är genom att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle utsatt för en större fara än vad hon anar. I sin kamera har hon en filmsnutt från något hon bevittnade ute i öknen. Bevis hon lovat Mumtaz att förstöra. Efter sig har hon Dubais hemliga polis CID (Central Intelligence Division). Ellen vet för mycket.

Intrigerna flätas omsorgsfullt samman med Alfredssons brinnande samhälsengagemang. Hon drar sig inte för att dela ut kängor mot korrupta system, maktmissbruk och dubbelmoral. Jag sugs in i berättelsen med full kraft och blir som vanligt lika arg och upprörd när jag läser kriminalromanerna om Ellen Elg. Alfredsson ger röst åt människorna på samhällets absoluta botten, vilka i de flesta fall råkar vara kvinnor (70% av världens fattigaste beräknas vara kvinnor, och kvinnor äger i sin tur endast ca 10% av världens tillgångar, enligt aktuell statistisk från FN).

Jag kan även varmt rekommendera hennes tidigare romaner. Läs mer om dessa här >>

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s