Monster – en fascinerande skildring av mötet med seriemördare – av Micael Dahlén

Monster är Micael Dahléns (till vardags professor vid Handelshögskolan i Stockholm) försök att förstå varför vi är så fascinerade av mord och mördare. Varför det förekommer i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna och hur det kan komma sig att vanliga människor upphöjs till världskändisar bara genom att mörda.

Jag följer Micaels resa, inte bara den yttre kors och tvärs mellan kontinenterna, utan även den inre resan det medför. Frågorna som dyker upp, och hur han försöker att hantera de konfliktfyllda känslorna som väcks, i mötet med de sammanlagt fem mördarna. Han försöker att besvara och förklara så gott det går med hjälp av sitt akademiskt skolade intellekt. Ändå går det inte helt och fullt att tygla, att förbli ”professorn”. Han dras med, inte minst i skildringen av mötet med Charles Manson, blir det uppbenbart hur känslostyrt förförd han är av sina möten.

Han skriver: ”Men så har också Charlie en karisma som ingen annan jag någonsin träffat. Att se in i hans intensiva mörka ögon är som att sugas in i ett mörkt hål i rymden, att vara i hans närhet är som att äta psykedelisk svamp.” (Det är närmast poetiskt. Trots att metaforerna är en aning bisarra, får det mig att tänka på Romeos kärleksförklaring till Julia, passionen bakom orden är densamma.)

Av de fem mördare som skildras i Monster är det framförallt kannibalen som inspirerat till Hannibal Lecters karaktär i den flerfaldigt Oscarsbelönade När lammen tystnar, som fascinerar mig personligen. Sannolikt inte enbart för det makabra och fullkomligt skruvade brott han begått utan framförallt hur han bemöttes efteråt.

Issie Sagawa kom till Paris som litteraturstudent. Det är där han får kontakt med sitt framtida offer; klasskompisen Renée Hartevelt. Hon gav honom privatlektioner i tyska och de kom att träffas regelbundet fram till den dagen han bestämde sig för att ta hennes liv. Med hennes underkläder som servett tillagar han utvalda delar av den mördade kroppen och avnjuter måltiden med att lyssna till ljudupptagningen av när hon reciterar Abend. Han varvar under de kommande dygnen att ha sex med kroppen och välja ut delar av den, som han tillagar och äter som vilken gourmetmat som helst.

Efter gripandet döms han till psykiatrisk vård men släpps efter mindre än ett år från det franska mentalsjukhuset, eftersom han anses vara obotlig och därmed ett resursslöseri. Istället utvisas han till Japan, där han inte begått något brott, vilket innebär att han är en fri man. Sedan hemkomsten till Japan har han bland annat skrivit tjugo böcker, haft roller i porrfilmer, varit matkritiker (!), värd för en årligen uppmärksammad grillfest, populär mangaförfattare, men framförallt värd för den egna pratshowen.

Nästan minst lika fascinerande är den märkliga företeelsen med danska Peter Lundin som i fängelset översköljs med kärleksbrev från kvinnor som inget hellre vill än att gifta sig med honom. Detta för att, inte trots att, han mördat sin egen mamma, samt styckmördat sin fästmö och hennes båda barn.

En undersökning Dahlén tar upp visar på att amerikanska barn kommer att exponeras för 8000 mord innan de lämnar grundskolan. Mord och mördare har blivit en enorm industri, inte enbart genom fiktionen utan även de reella brotten och brottslingarna. Pengar, kärlek och kändisskap följer efter mordet. Varför det förhåller sig så får jag egentligen aldrig något svar på, men Dahléns försök att finna dessa svar är både underhållande och fängslande.

Samtidigt i Norge: ”Fyra böcker sägs terroranklagade Anders Behring Brevik skriva i cellen, enligt norska Verdens Gang. En självbiografi, en om terrorangerppet, en om ideologin och en om framtiden. Hans far skriver också på en bok – om sonen.” (DN 23/8)

Annonser
Det här inlägget postades i Fakta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s