Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell – en vacker, tankeväckan, varm och ångestladdad roman om en inte allt för avlägsen dåtid.

Livesbejakande champagnepimplande ställs mot dödskramper, avmagring och utskitna tarmar. Det är starkt, effektfullt. Jag håller andan när framtidshoppet ställs mot den annalkande katastrofen, där döden redan är given och jag som läsare vet hur det slutar men ändå hoppas. Gardell har ett språk som kan liknas vid choklad som smälter på tungan. Det är utsökt i sin precision. Varje mening är laddad med känsla. Orden omsorgsfullt komponerade, och blicken sveper lätt och snabbt över sidorna som tycks rinna fram mellan fingrarna. Fort går det, sen är det över, sista raden kommer allt för snart och jag blir sittande ensam kvar med alla tankar.

Torka aldrig tårar utan handskar  del 1. Kärleken, är första delen i en trilogi. Här får vi stifta bekantskap med Rasmus från det lilla värmländska samhället Koppom, hans resa från bruksort till storstad, från ensamhet till gemenskap och från instängdhet till att våga leva ut vem han är. Vi möter även Benjamin, uppväxt i Jehovas vittnen, vars liv en dag tar en tvär vändning när han knackar på dörren hemma hos Paul; den excentriska fjollbögen som gjort till sin roll att fånga upp och ta hand om alla nykläckta, nyinflyttade bögar i Stockholm under det tidiga 1980-talet.

Stockholm beskrivs som staden dit man vallfärdar, längtar och söker sig för att kunna leva ut den man är. Det är på samma gång en grym, mörk och farlig plats. Här skildras Klara-kvarteren om natten, smutsigt pissoarsex, cruising och intima möten mellan allt för unga pojkar och spritosande äldre män. Men här finns också utrymme för kärlek, för värme, omsorg och gemenskap.

”Bögpesten” – skönlitteratur blandas med historieskildring
På ett stilsäkert sätt vävs samtidshistoria in i romanen, korta insprängda stycken av fakta blandar sig med berättelsen och målar upp en fond mot vilken karaktärernas liv spelas upp. Det här är i mångt och mycket en skönlitterär skildring av när HIV kom till Sverige och Aidsepidemin skördade mängder av liv, där allt som utspelar sig faktiskt har hänt. Redan tidigt så kom sjukdomen att kallas för ”bögpesten”, och de sjuka behandlades där efter. Samhället reagerade med tvångslagstiftning, stängda bastuklubbar och hot om registrering. Men även omvärldspolitiken vävs in. Jag läser med förskräckelse om hur man i Västtyskland behöll lagparagraf 175, den som kriminaliserade homosexualitet (fångar vilka ansågs lägre i rang i koncentrationslägren än judarna) och ännu 1982 förvägrade överlevande homosexuella att tillgodoräkna sig dessa år som pensionsgrundande eftersom de på laglig grund varit straffdömda. I Sverige var det först 1979 som homosexualitet slutade klassas som sjukdom.

I en intervju i Vi läser berättar Jonas Gardell om hur han länge burit med sig historien, men det är först nu, 25 år senare, som han fått distansen som krävs för att sätta den på pränt. Det här är på många sätt hans egen historia, han var där, han såg sina vänner och älskare tyna bort och dö medan samhället och staten vände dem ryggen i en blandning av rädsla och fördomsfullhet.

Fortsättning följer
Att detta var del 1 i en trilogi råder ingen tvekan om, trots en avrundning är det uppenbart att detta inte är slutet. Allt är ännu bara påbörjat, karaktärerna introducerade men deras berättelse inte avslutad. De två resterande delarna (del 2 Sjukdomen, del 3 Döden) kommer under 2013. Däremellan kommer en tv-filmatisering att visas på SVT under hösten (med start 8 oktober).

Tips! Se trailern för filmatiseringen >>

Det här inlägget postades i Fakta, Film, Romaner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell – en vacker, tankeväckan, varm och ångestladdad roman om en inte allt för avlägsen dåtid.

  1. Ping: Torka aldrig tårar utan handskar – Sjukdomen, andra delen i Jonas Gardells hyllade trilogi | Mettes pocketblogg

  2. Ping: Torka aldrig tårar utan handskar: Döden – sista delen i Gardells hyllade trilogi | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s