Vila i frid av Sofie Sarenbrant – Spa-deckare med galen twist

Sofie Sarenbrant har tagit det slutgiltiga klivit in i den klassiska deckargenren. Som frontfigur, innanför det härligt snygga omslaget (jag vill klappa det som om det vore en liten katt), syns den unga kvinnliga polisen Emma Sköld.

I likhet med Viveca Stens kriminalromaner får vi följa poliserna vid Nackapolisen, och när dramatiska och klaustrofobiska finalscener tar plats i ett vintrigt och isolerat skärgårdslandskap blir likheten mer än överlappande. Här blandas liksom hos Sten, Läckberg och Jungstedt relationsromanens vardagsproblematik och lite härliga ”snusk”-inslag med deckargenrens polisarbete. Det är både lättläst och lättillgängligt, om än en smula andefattigt.

Inledningsvis: Emma Sköld får bråttom att raskt kasta sig ur den ångande sänghalmen för att bege sig ut till Hasseludden i Nacka, till den japanska Spa-anläggningen Yassuragi. En känd svensk skådespelerska har hittats avsvimmad i kvinnornas tvagningsrum. Kort därefter sker flera tillsynes av varandra oberoende dödsfall på Spa-anläggningen. Kollegorna på Nackapolisen står handfallna när spåren pekar åt flera olika håll.

Yassuragi ute på Hasseludden är en fantastisk miljö att iscensätta en deckare i. Långa gångar, vagt upplysta tvagningsrum, ångande varma källor och de identiska morgonrockarna som får Spa-gästerna att se likadana ut. Utanför den avlägset placerade spa-anläggningen finns endast vintermörker och snö. Eftersom jag själv besökt platsen var det lätt att leva sig in i miljöbeskrivningarna. Ironiskt nog fungerar romanen, trotts de makabra mordscenerna, som ypperlig marknadsföring. Sofie får mig att riktigt längta ut till de varma, ångande källorna.

På många sätt är Vila i frid en klassisk dussindeckare av vår tid med de klassiska deckaringredienserna, men trots sin relativa förutsägbarhet hinner det aldrig bli långtråkigt. Detta till stor del tack vare att mordoffren fullkomligt regnar över Hasseludden. Det är nästan så att jag önskar att någon skulle göra en Zombie-adaption av historien, ja det vore med hänsyn till platsen och intrigen faktiskt mer än önskvärt. När slutet närmar sig pendlar jag mellan en genuin känsla av spänning (inför hur detta spretiga morddrama ska lyckas sys ihop) och roat fnitter över de galna vändningar som plötsligt sätter spinn på utredningen. Inga zombies dock, men väl några twistar som klippta och skurna för en snygg b-skräckis-trailer.

Läs en intervju med författaren Sofie Sarenbrant, där hon bland annat tipsar om pulshöjande deckare som gör det omöjligt att sova! >>

Annonser
Det här inlägget postades i Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vila i frid av Sofie Sarenbrant – Spa-deckare med galen twist

  1. Ping: Bokmässa 2012 (del 2) – rondellförfattare, möten och middag med Forma | Mettes pocketblogg

  2. Ping: Releaseparty & vårfest | Mettes pocketblogg

  3. Ping: Vila i frid av Sofie Sarenbrant | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s