Bokmässa 2012 (del 3) – i vimlet; bland kulturkoftor och kändisar

Trötta mässfötter pustar ut

Trötta mässfötter pustar ut

Lördagen är mässans mest välbesökta dag. Sammanlagt under hela mässan kom drygt 90 000 besökare, av lördagsträngseln att döma kändes det som att merparten armbågades under just lördagen. Själv vaknade jag upp lovligt sliten, något jag inte var ensam om skulle det snart komma att visa sig. Linserna betedde sig som sprattlande ailiens när jag försökte trycka in dem i mina redan sedan tidigare röda ögon och sminket kunde inte rädda upp påsarna under ögonen. Fötterna protesterade så högljutt när jag skulle trycka ner dem i skorna igen att jag var tvungen att hyscha dem. Men upp och iväg bar det. Hissens alla speglar avslöjade smärtsamt mycket av det intensiva levernet vi ägnat oss åt de senaste dagarna (och nätterna), men så plötsligt vänder det! In i hissen kliver en känd förläggare, en parant dam som i alla lägen lyckas se glamourös ut – men inte denna morgon. Med glanslöst hår lite på ända, trötta ögon och mosigt ansikte utgjorde hon kontrasten jag behövde för att gå från oro över det egna kroppsliga förfallet till att känna mig otippat piffig! (Av detta dras följande slutsats; att jämföra sig med andra är en underskattad väg till välbefinnande.) En kaffe på den, så!

Köerna ringlade långa

Köerna ringlade långa

Utanför mässan ringlade köerna (jättelånga) och väl där inne vällde kulturkoftorna fram i gångarna som en enad formlös massa, mycket snarlik The blob; sugs du in är du fast. Vi fann en frizon tillsammans med Pocketförlaget uppe på 23:e våningen –  det var dags för ännu en räkmacka. De berättade mer om sin nya satsning, förlagspremiären för ett inbundetsläpp!  Lev Grossmans Magikern, som ursprungligen skulle ha getts ut på Bra Böcker. En New York-placerad vuxenflirt med Harry Potter – fylld av sex, droger och magi som kommer i januari.

På eftermiddagen lyckades vi äntligen tajma in Månpockets dagliga jippo – pocketracet. En vinnare vars namn läses upp fick under en minut plocka på sig så många pocketböcker hen hinner (max en per titel) – vilka hen sedan får med sig hem. Dagens vinnare var slående effektiv och fyllde upp den gröna hinken med hela 48 böcker.

Lätt star struck kunde jag inte låta bli att smygfotografera Maj Sjövall (poserandes brevid Ann-Marie Skarp)

Lätt starstruck kunde jag inte låta bli att smygfotografera Maj Sjövall (poserandes brevid Ann-Marie Skarp)

Bokmässan i Göteborg är ju som bekant den svenska bokbranschens största årliga händelse. ”Alla” är där. Det är ett underbart forum för så väl bokälskare, trendspanare, författare som vill marknadsföra sina alster samt branschfolk som vill slå så många flugor som möjligt i samma smäll (eller på smällen för den delen). I vimlet syntes bland annat litteratursveriges ”rockstjärna” nummer ett; Jessica Gedin i sin klassiska svarta polo och höga klackar, Ranelid i generöst uppknäppt skjorta, Mark Levengood i guldkostym, Katerina Janousch i leopardmönstrat dekolltage och Odd Molly-koftor och Gudrun Sjöden-tunikor till förbannelse. Dagens insikt: Om Per Albin Hansson byggde folkhemmet och Ingvar Kamprad möblerade det, så är det definitivt Gudrun Sjöden och Odd Molly som tagit patent på att klä besökarna på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s