Fadersmord – en Dexterinspirerad deckardebut om män som hatar kvinnor – av Carina Bergfeldt

Fadersmord

Fadersmord

Ramverket för denna berättelse utgörs av en mordgåta, men bara några sidor in står det klart att denna spänningsroman ska komma att bjuda på betydligt fler dimensioner än så.

I Skövde dyker plötsligt liket av den, sedan månader tillbaka, försvunna småbarnsmamman Elisabeth Hjort upp. Lokaltidningsreportrarna Julia och Ann-Marie börjar gräva i fallet parallellt med den utredande kriminalinspektören Anna Eiler. Alla tre har de sina egna personliga anledningar till varför de vill lösa mordgåtan.

Parallellt får vi följa kvinnan som med nitisk noggrannhet planerar mordet på den man som gjort hennes liv till ett helvete. Med inspiration från tv-serier för hon anteckningar om hur hon på bästa sätt ska gå tillväga för att mörda sin far.

Själv föll jag inledningsvis för det helt fantastiska omslaget, likt en makaber karamell lockade det till sig mitt intresse med en blandningen av kitsch- och mord-estetik. Men helt ärligt så hade jag inte förväntningarna på innehållet ställda så överdrivet högt när jag först plockade upp boken. Ännu en deckare tänkte jag, men som inbitet Dexter-fan så kunde jag inte låta bli. När jag väl börjat läsa var den svår att lägga ifrån sig. Den är både lättplöjd och spännande – och lite lätt galen; något som verkligen tilltalar! Men framförallt så bjuder den på en både allvarlig och mycket viktig debatt om män som hatar kvinnor.

”Vet du hur många anmälningar gällande kvinnomisshandel polisen får in varje år?”
”Jag slog inte Elisabeth.”
”Tjugotusen. Vet du hur många av dem som faktiskt går till domstol?”… ”Tvåtusen.”

In i berättelsen vävs tillbakablickar till en uppväxt med en man som styrde sin familj med järnhand och inte drog sig för att använda den samma mot de kvinnor han påstod sig älska.

Tips! På utvalda butiker får du en störtskön disktrasa på köpet, vid köp av Fadersmord - gör garanterat köksröjet peppigare!

Tips! På utvalda butiker får du en störtskön disktrasa på köpet, vid köp av Fadersmord – gör garanterat köksröjet peppigare!

Det är ett skickligt formulerat psykologiskt hämnddrama där det in i det längsta förblir oklart vem av de tre kvinnliga huvudkaraktärerna som vill hämnas sin far. Som spänningsroman är den både läsvärd och genomarbetad, men samhällsdebatten den lyfter fram var kanske det som framförallt kom att beröra. Partierna där den utstuderat genomvidriga fadersgestalten presenteras är genom sin komplexitet direkt drabbande. Ingenting är självklart när det kommer till familj och valet mellan trofast vänskap och en misshandlande älskare är inte alltid det, sett utifrån, givna.

Sammanfattningsvis är nog det jag mest av allt vill säga: Läs den!

Annonser
Det här inlägget postades i Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s