Boken om Joe – dråpligt, nattsvart, akut underhållande och helt fantastisk läsning av Jonathan Tropper

Jonathan Tropper är tillbaka med ännu en fantastisk roman som fullkomligt dryper av nattsvart humor, släktintriger, död och existentiell ångest. Liksom i hans föregående romaner (Konsten att tala med en änkling och Sju jävligt långa dagar) står en trettioårig krisande man i berättelsens kaotiska epicentrum.

Joe Goffman har byggt upp en smärre förmögenhet på att skriva en självbiografisk och utelämnande roman om sin hemstad Bush Falls. Här blottas inte enbart hans egna hemligheter, utan han har friskt använt sig av människorna han växte upp med, förvissad om att han aldrig någonsin skulle återvända för att möta dem han svartmålat. Boken som inte enbart hamnade på bästsäljarlistorna utan även filmatiserades med Leonardo DiCaprio i huvudrollen har dessvärre inte undgått någon. Vilket Joe blir varse den dag hans far drabbas av en stroke och han de facto tvingas återvända.

Väl tillbaka i Bush Falls konfronteras han med så väl sin egen familj som sitt förflutna. Och som om inte det vore nog; även med alla de hämndlystna före detta klasskamrater och grannar, en respektingivande basketcoach, sitt livs kärlek samt den åtrådda, och numera offentliga, pojkdrömmen personifierad i en av hans forna bästa vänners yppiga mamma. Som uppgjort för explosionsartade möten och hämningslöst kaos med andra ord.

Dråpliga förvecklingar, guldkantade minnen, sex, en döende bästa vän och klammeri med rättvisan, samt inte minst känslor upprivna lika brutalt som ogräs som rensas i vredesmod, är andra ingredienser som får mig att tokälska denna roman.

Ja, på många sätt känns så väl karaktärer som förvecklingar igen från Troppers föregående böcker, men det gör liksom ingenting. Det är underfundigt, smärtsamt, hjärtligt, akut roligt, galet och spetsat med nattsvart ångest och akut sorg. För att inte tala om Troppers fantastiska språk, där metaforerna är lika överraskande som talande pricksäkra. Gurglande fnitter, maniska lässessioner och en osocial approach gentemot omvärlden i största allmänhet, blev resultatet när jag väl börjat läsa. Boken om Joe gick rakt in i hjärtat.

Boken om Joe kommer som pocket i maj. Läs den! Jag menar det; läs den!

Tips!
Håll även utkik efter hans tidigare romaner Konsten att tala med en änkling och Sju jävligt långa dagar. Läs mer om dessa här >> och här >>.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Boken om Joe – dråpligt, nattsvart, akut underhållande och helt fantastisk läsning av Jonathan Tropper

  1. Ping: The Book of Joe av Jonathan Tropper | Lottens Bokblogg

  2. Ping: En man som heter Ove av Fredrik Backman – en bok som får dig att skratta högt | Mettes pocketblogg

  3. Ping: Otippad lästrend – när pensionärerna slår tillbaka! | Mettes pocketblogg

  4. Ping: Fördelarna med en kollaps – ännu en skönt(?) krisande snubbe från Tropper | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s