Flykten från läger 14 – en omskakande vittnesskildring från Nordkoreas fångläger

Flykten från läger 14

Flykten från läger 14

För ett tag sedan läste jag en artikel om en ung man som lyckats fly från Läger 14, ett av Nordkoreas största och mest ökända fångläger. Det unika i sig var inte själva flykten, utan att mannen som flydde var född och uppvuxen i lägret. Han hade aldrig någonsin upplevt världen utanför, utan befann sig där för att hans familj jobbade av tre generationers skuld gentemot regimen. Hade han inte lyckats fly hade han med andra ord även dött där, efter ett sannolikt förkortat liv av hårt slavarbete, misshandel, tortyr och hungersnöd.

Omständigheterna i lägret, den nyckfulla attityden från sadistiska vakter samt den extrema vördnaden inför en maktfullkomlig, glorifierad ledare är samtliga omständigheter som torde ge historiskt utbildade läsare en direktassociation till Hitlerregimen.

Shins omskakande och detaljerade historia har även gett upphov till dokumentären Camp 14: Total Control Zone, samt boken med namnet Flykten från läger 14. Dokumentären visades på Stockholms filmfestival och består av en blandning av intervjuer och tecknade animationer baserade på Shins berättelse. Efter att ha sett den kunde jag inte låta bli att börja läsa boken. Inledningsvis ville jag bara kolla upp en del detaljer, sådant som det inte fanns utrymme för i dokumentärfilmen, men insåg snart att jag inte kunde annat än att plöja den från pärm till pärm.

En skrämmande, omskakande och på många sätt ogreppbar berättelse bredde ut sig framför mig. Vad som gör den så anmärkningsvärd är att detta är något som fortfarande pågår. Vad som hände i de jämförbara lägren Bergen-Belsen, eller (koncentrationslägret) Auschwitz på 1940-talet är något vi fortfarande förfasas över, men vad som sker i Läger 14, fortsätter att ske trots vittnesskildringar och rapporter från människorättsorganisationer. Medan Auschwitz bara existerade i tre år är Läger 14 ett femtio år gammalt, ständigt pågående, experiment i förtryck och psykologisk kontroll där vakterna föder upp fångar som de kontrollerar, isolerar och hetsar mot varandra från födseln.

Läger 14

Läger 14

Enligt Sydkoreansk underrättelsetjänst finns det sex läger i Nordkorea som sammantaget rymmer hundratusentals fångar, varav Läger 14 tillhör ett så kallat totalt kontrollområde. Fångarna där anses vara oförbätterliga, vilket innebär att de får jobba sig till döds. Det största lägret är till ytan större än hela Los Angeles, där finns fabriker, jordbruk och gruvor.

Shin Dong-huyk

Shin Dong-huyk

Shins berättelse är inte bara skrämmande och sensationell, det är även en fruktansvärd och omskakande vittnesskildring. Den vittnar dessvärre inte bara om de fasor som fortfarande pågår, utan om en omvärld som vet vad som sker, men trots det faktiskt inte agerar. Det här är den i särklass mest fasansfulla berättelse jag läst på väldigt, väldigt länge. Att det svenska förlaget slarvat med översättningen är under all kritik, men trots detta är den för viktig och i ärlighetens namn för fascinerande, för att inte rekommenderas – till alla. Inte minst i allmänbildnings- och undervisningssyfte.

Se den drabbande trailern för dokumentären Camp 14: Total Control Zone >>
(men läs boken, den är bättre)

Det här inlägget postades i Brutal truth, Fakta, Film. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Flykten från läger 14 – en omskakande vittnesskildring från Nordkoreas fångläger

  1. Gunnar skriver:

    På vilket sätt har förlaget slarvat med översättningen?

    • Hej Gunnar! Meningar som exempelvis ”De försökte också låta bli att ha avföring för att de skulle känna sig mätta längre och slippa tänka på mat.” känns inte som en helt optimal formulering. Som läsare förstår jag vad som menas men meningen ter sig i mina ögon som ”snabb-översatt” och stoppar upp textflödet. Den här typen av lite ”skumma” formuleringar återkommer boken igenom, därav kommentaren om att det känns som att förlaget slarvat med översättningen.

  2. Ping: Den ovillige fundamentalisten – en film, en roman, två fängslande berättelser | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s