Konsten att vara kvinna – absurt humoristisk uppgörelse med konststycket att vara kvinna i en patriarkal värld

Med vass humor kryssar Caitlin Moran fram mellan första mensen, onaniexperiment och allt annat som hör puberteten och ”kvinnoblivandet” till. Anekdoter varvas med resonemang och iakttagelser om att vara och ”bli” (västerländsk) kvinna av idag. Det är rappt, rått och i stort sett genomgående riktigt jäkla underhållande. Sexuell frustration, matmissbruk och dåliga relationer trängs med ämnen som att bli utslängd från en sexklubb och hantera sexism.

Konsten att vara kvinnaJust det där med sexklubbsbesöket förresten, är symptomatiskt för hela berättarestetiken. Vad som inledningsvis är en humoristisk krönikeartad anekdot, späckad med vass sarkastisk humor och härligt livsbejakande, aningen vulgära metaforer, övergår smidigt in en (lika) vass kritik av ett reellt problem. Eller som Moran uttrycker det:

”Kvinnorna har både bildligt och bokstavligt talat blivit rövknullade, av det enkla faktum att karlarna tänder på dem. … Det är ingen överdrift att kalla det för ’könstyranni’ och ’jävla dumheter’. För mindre än en mansålder sen var det tillåtet för den brittiske mannen att våldta sin fru: kvinnan betraktades inte som en fristående individ med rätt att säga nej. I Tyskland kriminaliserades akten först 1997. … I stora delar av världen behandlas kvinnan, antingen med eller utan statens uttryckliga bifall, som en multifunktionell sexleksak för män. Sett ur det perspektivet är ju en strippklubb lika mossig i dagens samhälle som jonglerande gycklare eller annonser med texten Judepiskning – käppar 1 pund.”

Apropå feminism
Moran skriver: ”När statistiken meddelar att bara 29 procent av alla kvinnor i USA kallar sig feminister – och bara 42 procent av de brittiska – har jag tänkt: Vad tror ni egentligen att feminism ÄR, mina damer? Vilken del av kvinnofrigörelsen är inget för er? Är det rösträtten? Är det rätten att inte vara ägd av mannen man gifter sig med? … Eller var ni bara fulla när ni besvarade enkäten?” För att få perspektiv på det där med kvinnor som inte vill kalla sig feminister jämför hon med den amerikanska medborgarrättsrörelsen. ”Tänk om det på 60-talet hade blivit poppis bland svarta att säga att de ’inte var intresserade av’ medborgarrättsfrågor. ’Nej! Jag är inte intresserad av medborgarrättsfrågor! Den där Martin Luther King är så gapig av sig. Han borde ärligt talat ta och lugna ner sig lite’.”

Morans snabbtest för att ta reda på om du är feminist:

Stick ner handen i byxorna.

a)    Har du slida?
b)   Vill du bestämma över den själv?

Om svaret på dessa frågor är ja: Grattis! Du är feminist.

Ja, det är mycket generaliseringar och nej, det gör faktiskt ingenting. Snarare kanske det är just en sådan här bok som behövs. Lite vräkigt vulgär för att nå pikarna i resonemanget, en rejäl portion humor för att ta udden av den infekterade debatt som oftast uppstår runt det där med ”kvinnofrågor” och värdeladdade, medvetet missförstådda ord som Feminism. Jag rekommenderar den till, hm låt mig se, just det: alla.

Tips! Konsten att vara kvinna kommer som pocket i mars.

Annonser
Det här inlägget postades i Brutal truth. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konsten att vara kvinna – absurt humoristisk uppgörelse med konststycket att vara kvinna i en patriarkal värld

  1. Jonna Lindberg skriver:

    Jag har precis fått Konsten att vara kvinna i julklapp – jag ser verkligen fram emot att läsa den!

  2. Ping: How To Be a Woman av Caitlin Moran | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s