Wallflower av Stephen Chbosky – en oemotståndlig romanpärla

Wallflower

Wallflower

The perks of being a wallflower (i svensk översättning kort och gott; Wallflower) handlar om Charlie som i brevform till en okänd mottagare börjar berätta om sitt liv i high school. När han först börjar skriva är han ensam, lite udda, men besitter en fantastisk iakttagelseförmåga.

Charlie börjar ganska snart att umgås med syskonparet Sam och Patrick, ett par sistaårselever som gör honom till en självklar del av umgängeskretsen. Vad som inledningsvis är fragmentariska och alldagliga anekdoter från Charlies vardag vävs ju längre man läser samman till en både  djuplodande och mångbottnad komposition. Det dröjer inte länge innan jag går från lojt semesterläsande till att vara totalt uppslukad och förlorad i berättelsen. Övergången till sträckläsning skedde ungefär samtidigt som de inledningsvis små söta pusselbitarna som sakta singlat ner och lagt sig till rätta, plötsligt dränks i rasmassorna från en tusenbitars-ask som bryskt vänds upp och ned över sidorna (metaforiskt talat). Eller med andra ord; sträckläsning fram till sista raden.

Det här är en roman om uppblossande kärlek, omstörtande intriger, vänskap, bortträngda barndomsminnen som ser dagens ljus, ett och annat rus, familjetragedier samt inte minst den snåriga vägen det innebär att växa upp och hitta sig själv. Alltsammans skildrat på ett naivt och träffande sätt som gör det omöjlig att motstå denna pärla till roman.

Wallflower har älskats och hyllats världen över och kommer under februari ut, inte bara som pocket utan även i filmatiserad version som DVD-nyhet. (Filmen är också fin! Men läs boken.)

Det här inlägget postades i Film, Romaner, Ungdom. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s