Parmiddag av Joesfin Ahlström – relationsroman om hippa mediekarriäristers obönhörliga krasch mot diskbänksrealismens vardag

Parmiddag

Parmiddag kommer som pocket i höst!

Vera och Richard lever det utåt sett perfekta medelklasslivet. De har hippa mediekarriärer, två barn och en villa i Bromma. Men bakom den perfekta fasaden krackelerar äktenskapet. Richard är bitter och missunnsam, han längtar efter att hänga med grabbarna och kanske ligga lite med den unga receptionisten på tidningen. Men trots det finner han sig i Veras oändliga Att-göra-listor som tycks fylla all ledig tid. Vera å sin sida är djupt komplexfylld och stressad i splittringen mellan att vara den perfekta mamman samtidigt som kollegorna på produktionsbolaget förväntar sig att hon ska hålla samma tempo som dem; de unga outtröttliga singlarna. Resultatet blir att hon slår knut på sig själv och känner sig misslyckad på alla fronter. När hon efter en sen natt på Rich dessutom råkar vakna upp i fel säng syntes början på slutet vara nära. Plötsligt står hela hennes livplan på spel.

Parmiddag är kort och gott en feel-bad historia om livspusslande, småbarnsliv, karriär, kärlek, relationer och frestelser, samt ett litet snedsprång. Ett ord som spontant dyker upp när jag läser om Vera och Richard, om deras intensiva drift att hålla ytan perfekt medan innandömet ruttnar är andefattigt. De jämför sina liv med livsstilsreportage från Amelia, deras referensramar är i total avsaknad av intellektuell tyngd. Men(!) denna till synes ytliga roman om ytliga människor vars energi går åt till att passa in, döljer stråk av genuin svärta och väcker till eftertanke i större utsträckning än vad jag inledningsvis trodde.

Jag följer trots allt med odelad uppmärksamhet hur de stretar på med vardagsbestyr, hur de bråkar, har ångest och mörkar otrohet. Hur de fantiserar om andra, hanterar svärmor och bitska dagisfröknar.

Parmiddag är som att tjuvkika in genom ett fönster samtidigt som man får tillgång till personernas tankar och känsloliv. Det är i mångt och mycket en roman om mallar och normer och allt det vi är beredda att offra för att upprätthålla dessa. Så till den grad att vi riskerar att förlora oss själva och våra kära på vägen. En samtidsspegling så god som någon, som, vilket skrämmer mig en aning, säkerligen säger allt för mycket om allt för många i diskbänksrealismens Sverige.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Parmiddag av Joesfin Ahlström – relationsroman om hippa mediekarriäristers obönhörliga krasch mot diskbänksrealismens vardag

  1. Ping: Otippad lästrend – när pensionärerna slår tillbaka! | Mettes pocketblogg

  2. Ping: Äta kakan och ha den kvar – slapparläsning i sommarvärmen signerat Kristin Emilsson | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s