Matmolekyler av Lisa Förare Winbladh – en smaknörds guldgruva!

MatmolekylerEn blandning mellan husmorsknep, kemi och modern etno-chic inspiration från världens alla hörn trängs i denna säreget explosiva bok.

Med energi, folkbildningsentusiasm och en stor portion hängivet matnörderi guidar Lisa Förare Winbladh oss genom smakernas och smakkombinationernas förlovade land.

Matmolekyler kan upplevas svårläst på grund av den massiva faktamängden, men är tack vare sitt raka tilltal och okonstlade språk samtidigt lätt att ta till sig, lätt att uppslukas av och inte minst lätt att fastna i. Att kalla den för ”Kokbok för nyfikna” vilket är underrubriken, är att förenkla radikalt. Här blandas rå fakta upp med spontant inklämda recept. Lättillgängliga matlagningstips blandas och förklaras med kemiformler. På köpet får du även en historialektion, en lektion i mat-teori och husmorsknepen som tar dina köksfärdigheter till nya nivåer. För att inte tala om den där härliga känslan av att få känna sig ganska smart och allmänbildad så snart du lagt ner boken.

Det jag kan sakna, vilket jag saknar akut, är bilder. Textmassorna formligen väller emot mig. De potentiella ”Visste du att”-uppslagen användbara till random hälsomagasin är så många att det skulle gå att starta upp och driva ett månadsmagasin i flera års tid bara genom att klippa sönder boken och kombinera med klatschiga rubriker och (just) snygga bilder.

Sveriges mästerkock Stina

Stina och Morberg i Sveriges mästerkock 2013

På många sätt är Matmolekyler en bok av sin tid. Att matlagnings- och bak-intresset blivit trendigt märks inte minst inom populärkulturen, där det ena matlagnings-programmet avlöser nästa. Varenda kändis släpper sin egen kokbok och hela svenska folket lagar mat och bakar på bästa sändningstid så att det formligen skvätter och osar ut genom tv-rutan. Den här boken är alla smaknördars och hemma-kockars våta dröm! Jag hoppas bara att den når ut, för här finns en guldgruva för alla gourmetentusiaster!

Annonser
Det här inlägget postades i Fakta, Kokbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Matmolekyler av Lisa Förare Winbladh – en smaknörds guldgruva!

  1. Tack för fin recension! 🙂 Att välja bort bilder (utom några pyttesmå) var mer eller mindre en nödvändighet. Vi ville ha in mycket information till ett vettigt pris eftersom vi faktiskt fått ett skattefinansierat anslag för att skriva boken. Visst hade man kunnat spä ut materialet med bilder och ge ut tre böcker, men då hade boken förlorat sin funktion som billig och praktisk uppslagsbok. Personligen är jag rätt trött på alla bildtäta och informationsglesa inspirationsböcker.

    • Tack själv Lisa, för en helt fantastisk bok! Det där med bilder är ju bortsett från att vara en fråga om pengar även en fråga om smak. Själv är jag ju aningen mer av en bildentusiast, nästan oavsett sammanhang. Och från det ena till det andra; lycka till med skräckprojektet! Det ser jag med spänning fram emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s