Du jag och vi av Pia Hagmar – relationsproblematik i hästmiljö

Du jag och viPia Hagmar är en av Sveriges största ungdomsförfattare inom genren hästböcker. När hon tar steget över till vuxenlitteratur är det kanske därför föga förvånande att handlingen (fortsätter) att kretsa runt ett stall. När hon tar steget över till vuxenlitteratur är det också med samma lättillgängliga språk som präglat hennes ungdomsböcker, men den här gången anpassat efter ett vuxenvokabulär. Insprängt i romanens linjära historia finns även kursiverade tillbakablickar som utmanar läsaren att pussla ihop minnesfragmenten med respektive karaktär, något som inte alltid är helt lätt eller självklart.

Stallet är mötesplatsen, knutpunkten och vattenhålet för de fyra kvinnliga huvudpersonerna.
Annika som äger stallet försöker med sin hårda självsäkra yta dölja att allt hon längtar efter är att hennes man ska se henne. Lisbeth tar till flaskan för att lindra saknaden efter sonen och sin före detta man som lämnat henne efter att hon svikit honom. Linn, som aldrig gjort en fluga förnär och än mindre sagt ifrån, visar sig när det verkligen gäller ha oanad styrka och handlingskraft att ta till. Och sist men inte minst har vi den svala eleganta Ellen, med den till synes perfekta mannen, som är den som både mår sämst och har mest att dölja. Tillsammans utgör de en kvartett kvinnor med ett gemensamt hästintresse som inledningsvis är fullt övertygade om att de är varandras diametrala motsatser. Men för läsaren blir det snart mycket uppenbart att deras diskbänksrealismvardag präglad av det klassiska dåliga samvetet, plågade av dålig självkänsla, av äkta män som inte lyfter ett finger i det gemensamma hushållet och jakten på lycka, är något de alla har mer eller mindre gemensamt. När en av dem hotas till livet svetsas gruppen samman och ur krisen knyts nya vänskapsband. Ur de omtumlande händelserna skapas även utrymme för dem alla att växa som människor (vilket onekligen kan behövas).

Jag har aldrig varit någon ”hästtjej”, jag har aldrig hängt i något stall, helt uppriktigt så tycker jag att hästar gör sig bäst på avstånd och på film. Men för att tillgodogöra sig denna roman, vilken marknadsförts som just en ”hästbok för vuxna” räcker det med att du längtar efter ett laddat relationsdrama med mitt-i-livet-kriser. Du jag och vi bjuder på igenkänning (inte minst om du hängt i stallet, att döma av föregående recensioner), otrohet, äktenskapskris, misshandel och dålig självkänsla, förmedlat med Pias språk, en röst som trots att den anpassats till den vuxne läsaren är sig omisskännligt lik.

Tips! Du jag och vi kommer som pocket nu i sommar!

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Du jag och vi av Pia Hagmar – relationsproblematik i hästmiljö

  1. Ping: Otippad lästrend – när pensionärerna slår tillbaka! | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s