Sommarens utgivning – sex, spänning & Emil!

Introvert den tysta revolutionenSvensk bokhandels ovärderliga sammanställning av sommarens utgivning landade på mitt skrivbord i dagarna (eller idag för att vara exakt). Det som genom en snabb genomläsning fångade mitt intresse var att det kommer inte mindre än två böcker som lanserar ”introvert” som det nya svarta. Eller kanske snarare det nya ”socialt kompetenta” (De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs & Introvert – den tysta revolutionen).

Secret det hemliga sällskapetUtöver denna spännande nya trend(?) så tycks den erotiska litteraturen ha blommat ut på fullt allvar i kölvattnet efter Femtio nyanser. I stort sett samtliga av de större förlagen (samt några av de mindre) släpper minst en erotiskt laddad titel. Denna sommar kan den som vill frossa loss i Swingersex (Våga flyga), hemligt sällskap med kvinnor som hjälper varandra att uppfylla varandras erotiska fantasier (SECRET det hemliga sällskapet), samt sex i historiska slottsmiljöer (De skandalösa) för att nämna några.

Emil hyss nr 325Av sex kan det bli barn och på barnsidan så är det Emil som regerar denna sommar! Att Emil i Lönneberga (i likhet med Johnny Depp) fyller femtio är knappast något som kommer att förbises, vare sig från förlag eller handel, och i samband med jubileet i maj släpps en rad fina Emil-klassiker på nytt.

För alla som trodde att LCHF var 2012 (vilket jag måste erkänna att jag personligen hoppats på) så kan jag meddela att detta inte är en inställning som förlagen delar. LCHF-böckerna fortsätter att översvämma kokboksmarknaden. Katrin Zytomierska fortsätter i sin tur att laga bokstavskombinationsmat för glatta livet, den här gången till hela familjen och hon är knappast ensam. Och apropå att det där med att inte vara ensam så verkar syskontrenden inom kokboksgenren vara något som håller i sig. Bröderna Timell slår sina kloka huvuden ihop och släpper en grillbok medan systrarna Amanda Schulman & Hanna Widell bjuder på både recept och sig själva i Magisk sommar (titeln påminner på mer än ett sätt om systrarnas von Sydows Sommar med systrarna von Sydow från föregående år, med den skillnaden att västkustsfond bytts ut mot Gotlandshäng).

InfernoMen signifikant för sommaren är kanske att de allra flesta har både tid och möjlighet att slappa med lite härlig verklighetsflykt i fiktionens världar. På spänningsfronten fullkomligt regnar det gastkramande nyheter från några av våra mest namnkunniga författare. Eller vad sägs om nyheter från Jo Nesbö (Polis), Dan Brown (Inferno), Mari Jungstedt (Du går inte ensam), Viveca Sten (I farans riktning) och Arne Dahl (Blindbock).

Snabbtips inför sommaren således: Slå två flugor i en smäll och grilla din LCHF-mat, agera introvert och dela upp din fritid mellan erotik och brutala mord. Har du barn är det Emil som gäller!

Det här inlägget postades i Barnböcker, Böcker & allting runt omkring, Fakta, Kokbok, Romaner, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s