När gud var en kanin av Sarah Winman – en oförglömlig och härligt underbar roman att förföras av

När gud var en kaninBakom denna vilseledande flummiga titel och diffusa omslag gömmer sig en fantastisk historia. Ska man sammanfatta den är det en roman om vänskap, kärlek och familjerelationer, men här finns så mycket mer ändå. Med risk för att gå helt Bengt Frithiofsson över denna underbara berättelse så skulle man kunna beskriva romanen som en perfekt komponerad, vild och slingrande blombukett där färger, former och dofter överväldigar i en kavalkad av fantasifulla intryck – ja, fast i bokform då. En blombukett där varje blomma är ett fängslande porträtt, varje doft en sinnesstämning och varje blad de underbara komponenter och sidohistorier som utgör denna berättelse.

Berättarjaget Elly växer upp tillsammans med sin mamma och pappa och fem år äldre bror Joe. En dag flyttar en ny flicka in på samma gata; Jenny Penny. Jenny är inte som andra och tillsammans blir de oskiljaktiga. Till den dagen Ellys föräldrar bestämmer sig för att flytta. I den lilla kuststaden Cornwall öppnar familjen upp ett Bed & Breakfust som kommer att addera ytterligare en uppsättning oförglömliga och härligt excentriska karaktärer till berättelsen. Strax efter flytten försvinner Jenny spårlöst och kommer inte att dyka upp igen för än i vuxen ålder. Vad som hände med henne förblir under många år ett mysterium och när hon återvänder är det med mörka hemligheter i bagaget. Även Joe lämnade någon bakom sig, sin första stora kärlek Charlie, också han kommer att dyka upp igen när man minst anar. Romanen sträcker sig från 1968 till strax efter millennieskiftet, med ett omvälvande parti förankrat i händelserna den 11 september 2001.

Jag sträckläste boken från pärm till pärm. Eftersom jag låg hemma och var sjuk så kan det ha haft en viss inverkan på sträckläsningen, men jag är tämligen övertygad om att mönstret hade sett detsamma ut oavsett hälsotillstånd. När gud var en kanin kommer som pocket inom kort och kan varmt rekommenderas till alla som längtar efter den där ultimata romanen att (akut)försjunka i.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s