Modershjärtat av Katerina Janouch – till sängs med en fembarnsmamma

Modershjärtat”I djupet av barnbestyr och plikter, sömnlösa nätter och värkande bröstvårtor hägrade tankarna. Ofta så skamlöst att hon rodnade.”

Detta är femte delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund och helt frankt så vet jag inte hur den står sig som fristående roman. Hyfsat bra gissningsvis. Varje del i serien har en röd tråd i form av en spänningsintrig, vilken i sin tur broderas samman med alla de relationsromansintriger som Katerina Janouch skickligt byggt upp runt Cecilia, hennes familj, systrar och mamma. Stormiga äktenskap, otrohetsaffärer, alkoholism, småbarnsliv och kärlek är ämnen som passerat revy genom så väl denna som föregående romaner. Här strösslas med tillräckligt många potentiella igenkänningsfaktorer för att fånga in en bred och trogen läsekrets.

Själv fastnade jag för det snabba drivet och många sidointrigerna. Karaktärerna fördjupas allt mer för varje roman man läser, ergo ju fler böcker jag läst om Cecilia och hennes familj desto mer engagerad blir jag. Följaktligen har Modershjärtat gjort mig sällskap de senast helgmorgnarna från det att jag vaknat till dess att frukosthungern tagit över. En perfekt bok att sträckläsa i lagom doser.

Den här gången är det mormor Sonja som står i fokus. Vad som ser ut som en smitningsolycka, vilken gör att den gamla kvinnan svävar mellan liv och död, visar sig vara en medveten handling från en målinriktad och hämningslös gärningsperson. Någon som gör allt för att hemligheter från Sonjas förflutna inte ska komma till allmänhetens kännedom. Den gamla kvinnan är nämligen det sista kvarvarande vittnet som skulle kunna röja sanningen som till varje pris måste tystas och begravas. Vad denna någon inte vet är att Sonja strax innan olyckan postat sin dagbok från den aktuella tiden till Cecilia. Något som i sin tur riskerar att sätta inte bara henne utan hela hennes familj i fara.

Parallellt med oron för Sonja försöker Cecilia parera sina förbjudna känslor för den stilige polisen Per (som dök upp första gången i Hittebarnet). Äktenskapet med John fick sig en rejäl törn sedan hans otrohetsaffär och den nyfödda dottern Ellen som inledningsvis gjorde att de hittade tillbaka till varandra är nu den som lämnar dem sömnlösa, trötta och stressade. Ett tillstånd som gör att sprickan mellan dem blir allt djupare och lämnar utrymme för en längtan efter det grönare gräs som hägrar bortom äktenskap och småbarnslogistik.

Tips! Läs mer om de första tre delarna i serien om Cecilia Lund; Bedragen, Systerskap & Hittebarnet >>
Tips! Läs mer om den fjärde och föregående delen i serien; Tigerkvinnan >>

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Modershjärtat av Katerina Janouch – till sängs med en fembarnsmamma

  1. Ping: Otippad lästrend – när pensionärerna slår tillbaka! | Mettes pocketblogg

  2. Ping: Äta kakan och ha den kvar – slapparläsning i sommarvärmen signerat Kristin Emilsson | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s