Den ovillige fundamentalisten – en film, en roman, två fängslande berättelser

Pocket med filmomslag 9789127136687En gripande och aktuell film, sprungen ur boken med samma titel. Eller om man så vill: En fascinerande och kärnfull roman som givit upphov till filmen med samma titel.

Handlingen i korthet
En ung pakistansk man kommer till USA där han som toppstudent via Princeton lyckas göra karriär som analytiker på Wall Street. Han lever den amerikanska drömmen och älskar det. När han dessutom möter Erica når han via hennes umgänge gräddan av New York-societeten. Men samtidigt som han är iväg på en affärsresa till Filippinerna flyger två kapade plan in i World Trade Center och det blir ett annat New York han återvänder till. Plötsligt möts han av misstänksamhet som tar sig allt grövre och allt mer kränkande uttryck. Redan på flygplatsen separeras han från sina kollegor och förs till ett undersökningsrum där han visiters in på bara kroppen. Han grips till synes oprovocerat på öppen gata, hans kollegor drar sig undan och hela stadens mentalitet tycks vara förändrad.

Skildringen av de attitydförändringar som uppstod i kölvattnet av 11 september är träffsäkra och drabbande. Changez utseende och bakgrund gör honom till den stereotypt misstänkte. Främlingsfientlighet, rädsla och ett kollektivt hämndbehov splittrar det amerikanska folket. De som tidigare i likhet med Changez såg sig själva som självklara New Yorkers i den multikulturella staden, kan efter 9/11 delas upp mellan patrioter och misstänkliggjorda. Vad detta i sin tur gör med det mänskliga psyket, hur attityden förändras med omgivningens förändrade bemötande är inte bara oerhört intressant att reflektera över, utan kanske i synnerhet i tider som dessa väldigt viktigt.

Filmen
Jag såg en förhandsvisning av filmen som hade premiär för någon vecka sedan. Inledningsvis möter vi den unge Changez som genom ett samtal med en amerikansk journalist på ett kafé i Lahore ger oss tillbakablickar tio år bakåt i tiden. Changez som i nutid arbetar som lärare vid universitetet i Lahore misstänks på grund av sina radikala föreläsningar vara inblandad i kidnappningen av en amerikansk lärare vid samma skola. Filmversionen är en intensiv och färgstark thriller med en tyngd som övertrumfar det mesta som just nu syns på biograferna. Det här är en berättelse som väcker tankar, frågor och utmanar våra fördomar. Inte minst gick mina associationer till Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask apropå Reva-projektet, som väckte debatt tidigare i våras.

Boken 
Filmatiseringen av Den ovillige fundamentalisten gav för mig personligen upphov till samma beteende som Läger 14 gjorde i höstas. Efter att ha sett filmen skulle jag bara skumma lite i boken men det slutade med sträckläsning. Berättelserna skiljer sig åt på flera sätt. Thrillermomenten från filmatiseringen finns inte med i romanen, inte heller är Erica den samma. Det skapade inledningsvis en förvirring av fragmenterade förinmatade bilder kopplade till filmen som inte stämde överens med texten. Romanen griper tag och håller mig som läsare i ett fast och stadigt grepp från första till sista sidan. Monologformen gör att texten och berättarrösten kommer närmare. En känsla av att det här är något som sägs i förtroende infinner sig. Det är en bok som skapar eftertanke och väcker en längtan att diskutera.

Jag har svårt att säga huruvida den ena upplevelsen är bättre än den andra. För trots att huvudspåret är det samma, skiljer de sig så pass mycket åt att jag som mottagare finner ett mervärde i att tillgodogöra mig dem båda. Därför kan jag inte annat än att rekommenderar så väl filmen som boken.

Det här inlägget postades i Film, Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s