Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Nisse Simonson, som till vardags är läkare, väljer att inleda sin bok med ett citat från Epiktetos (en av de där kloka gamla grekerna):

”Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det.”

Och det är runt detta citat han bygger upp sin tes i denna lilla nätta bok. På ett lättillgängligt sätt presenteras olika populärvetenskapliga faktarön blandat med gammalt hederligt bondförnuft som grund i resonemanget kring varför människor idag mår allt sämre. Detta trots att alla mätbara parametrar så som ekonomi, hälsa, utbildning, jämställdhet etcetera pekar uppåt.

”Senare tids forskning har visat att vår hjärna är plastisk, det vill säga våra tankar påverkar hjärnans celler, som är formbara. Om vi till exempel ältar något för mycket etableras väl upparbetade negativa tankebanor som hjärnan automatiskt söker. Men lyckas vi bryta det negativa tänkandet lär sig vår hjärna istället välja nya positiva tankespår.”

Via ämnen som sömn, stress, motion, livsinställning och historiska tillbakablickar till människans utveckling diskuterar han på ett hoppingivande sätt kring hur vi kan bete oss för att må bättre och få ökad livskvalité. Jag menar, hur fantastiskt är det inte att läsa om att det är vetenskapligt bevisat att optimister i genomsnitt lever sju och ett halvt år längre än pessimister – och allt du behöver göra är att ta makten över dina tankar och sluta älta. Med hjälp av små personliga anekdoter känns tilltalet i boken som ett samtal med en gammal trevlig bekant.

Bortsett från när Simonson i det ganska korta avsnittet som behandlar psykofarmaka (kort inte minst i relation till ett så komplext ämne) visar prov på en skrämmande generalisering och ödesmättad jargong* så känns texten hyfsat objektiv och lättköpt. För det är inga konstigheter eller storslagna nya forskningsavslöjanden av sciense fiction-karaktär som görs. Utan summa summarum så slutar den på ungefär samma ställe som den började; det är inte hur man har det, utan hur man tar det. Jakten på lycka handlar mer om själva inställningen till livet än allting runtomkring som inte går att påverka. Under resans gång har du fått en underhållande och hoppingivande liten boost, och kan lägga ifrån dig boken några kloka tankar rikare.

Det här är ett av mina favoritcitat. Lite på samma tema och funkar i alla lägen.

Det här är ett av mina favoritcitat. Lite på samma tema och funkar i alla lägen.

* ”Påpekas bör att Prozac, Cipramil och samtliga andra antidepressiva läkemedel medför kraftiga ingrepp i våra hjärnor. Samtliga som utfört dödsskjutningar på amerikanska universitet och skolor har använt medicin av den här typen.” Håll i hatten Nisse, ett utspel av den här kalibern hade mått bra av lite problematisering!

Det här inlägget postades i Fakta. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

 1. Nils Simonson skriver:

  Hej
  O man läser Healeys böcker framförallt :Pharmageddon och Whittakers:Anatamy of ab eoidemic och Kirsch bok: The emperors new drugs och sedan googlar:SSRI sideeffects,SSRI akatisi,SSRI Suicide,SSRI homicide,SSRI schoolshootings,så har jag underdrivit snarare än överdrivit..
  Titta även på filmen:Who cares in Sweden.
  I en bok om LYCKAN kan jag eller fick jag inte lägga ut texten om dessa mediciner.
  Jag kom in på detta när en bekant flicka i vänkretsen tog sitt liv efter att ha fått dessa mediciner av en kollega för att hon fått slut av sin kille.I de amerikanska bipacksedlarna varnas för att barn oftare tar sina liv på grund av dessa piller.
  Tack dock för alla de överiga vänliga orden.
  Nisse

  • Hej Nisse! tack själv, för din långa och utförliga svarskommentar. Psykofarmaka och inte minst industrin runtomkring är ett ämne som fascinerat mig under flertalet år, och ju mer man läser desto komplexare blir bilden. Det hade varit intressant med en vidareutveckling av resonemanget redan i boken, men tack återigen för den kompletterande kommentaren ovan.
   Vänligen/ Mette

 2. Ping: Tänk dig lycklig! | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s