Rosengädda nästa – akut feelgood-injektion signerad Emma Hamberg

RosengäddaEfter att ha hängt i Emma Hambergs sällskap några timmar, föll det sig så att Rosengädda nästa hamnade högre upp i att-läsa-högen än jag kunnat förutse. Inte nog med det, på bara några korta stunder tog den dessutom slut.

Rosengädda nästa bjuder på akut feelgood. Ganska direkt pang på feelgood till och med. Det förutsägbara vägs upp av humor, värme och charm. Det är en bok du blir glad av, som du kanske inte ska avkräva på djuplodande livsvisdomar men som likväl inspirerar till att njuta lite extra av livet. Det är en bok i vars sällskap det är mysigt att hänga. Att du kan gissa dig till hur det slutar spelar mindre roll än att det är himla trevligt att befinna sig bland de underbara personporträtten, mitt i handlingen, och se vilken väg karaktärerna tar sig dit.

Bror, Tessan & Jane
13-årige Bror är i sina föräldrars ögon hopplöst annorlunda. Hans fäbless för 1950-talskostymer och Serge Gainsbourg, hans lillgamla sätt och det faktum att han föredrar att läsa Hemingway framför att umgås med jämnåriga ser hans föräldrar som orosmoment nog att tvinga honom till BUP.

Bror i sin tur ligger om kvällarna på sitt rum och lyssnar till föräldrarnas eskalerande gräl, något han befarar kommer att leda till skilsmässa. Lösningen han tänker ut på sin kammare är att lura i föräldrarna att han ska på seglarläger över sommaren så att de får tid för sig själva. Men vart han egentligen tar vägen har ingenting med vare sig segling eller läger att göra.

Tessan närmar sig 30 och har jobbat i den lokala förortsgrillen sedan hon gick ut gymnasiet. Det blonderade håret, den kroniskt otrogne pojkvännen och kvällarna på lokalkrogen är även det konstanter i hennes andefattiga, frityrdoftande vardag. En dag får hon nog. Av allt.

Av olika tillfälligheter hamnar både Tessan och Bror hos den excentriske Jane som bor i ett litet gårdshus på Södermalm i Stockholm. Jane har bysten fylld med ekorrbäbisar, en get, en räv och en grävling i sin trädgård och en syateljé med fantastiska tyger. När hon inte hjälper skadade djur, skälper i sig portvin eller syr upp kläder på beställning träffar hon gärna håriga, tystlåtna karlar. Tillsammans blir de ett udda gäng. Men det visar sig snart att det inte bara är Tessan och Bror som har saker att reda ut, även Janes förflutna gör sig påmint. Och tillsammans med den folkdansande Svante och hans dotter Chantelle påbörjar de en omvälvande resa mot Rosengädda.

Ps. Rosengädda nästa är första delen i en trilogi. Del två heter Lama, släcka, rädda i Rosengädda och kommer till hösten.

Annonser
Det här inlägget postades i Chiclit & feel good. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s