Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg

Vi är inte sådana som i slutet får varandra

Vi är inte sådana som i slutet får varandra

-”Cassiopeja”, tänker du, ”kan man heta så?” Tydligen så kan man det. Jag heter Cassiopeja för jag blev till under en stjärnhimmel en natt i Paris för länge sedan. Min mamma såg inte Cassiopeja den natten. Den enda stjärnbilden hon såg och kände igen var Karlavagnen, men även hon förstod att det var omöjligt att döpa ett armt stackars faderlöst flickebarn till Karlavagnen. ”Vill du ta upp Karlavagnen? Hon ligger i vagnen”, du hör- det fungerar inte. Det fick bli Cassiopeja i stället. Tillräckligt utstuderat.”

Beatrice Svensson åkte i sin ungdom på en semesterresa till Paris, där hon föll framför Eiffeltornet, för att sedan falla för den fransman som plockade upp henne. Resultatet av denna romantikens klyscha blev Cassiopeja Svensson.

Cassiopeja i sin tur har en cynisk inställning till det där med kärlek. Enligt henne är det en kliché uppfunnen för att Hollywood ska tjäna pengar. Detta till skillnad från hennes jämnåriga kurskamrater som äger bostadsrätter och planerar bröllop. Själv är hon 19 år och har flytt småstaden för Stockholm, bor i andra hand och pluggar på juristlinjen. Så väl vardag som helg fyller hon med utekvällar, ett och annat engångsligg, studier och vänskap i nöd och lust.

Självklart dröjer det inte allt för länge innan precis det som hon aldrig trodde skulle ske, faktiskt händer. Hon faller handlöst för den vackre grannen Casper. En inte helt okomplicerad kärlekshistoria. Lika storslagen, passionerad och himlastormande som den är svart, destruktiv och smärtsam. De intensiva känslostormarna invaderar fullkomligt. Berättelsen får mig att bli 20 på nytt samtidigt som att jag är så oerhört lycklig över att inte längre vara just 20. För det är en bok som engagerar och griper tag. Jag sveps med in i romanen med full kraft och tittar yrvaket upp först när den är slut.

Sandberg har en osviklig känsla för humor, ett språk som är eget och en röst jag vill höra mer ifrån. Det är en författardebut som får en att känna hopp inför framtiden. Jag gillar den skarpt.

Vi är inte sådana som i slutet får varandra kommer som pocket under nästa vår.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner, Ungdom. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s