Manilla-festen!

Nedre ManillaLätt starstruck av hela konceptet; den mytomspunna tillställningen, huset/platsen, konsten och människorna var det med akut entusiasm jag sett fram emot denna kväll. Jag menar bara att bli inbjuden gjorde mig akut entusiastisk.

På nedre Manilla är det vin i glasen (öl existerar inte). Kantarellpajen och kolapajen är den samma sedan 20 år tillbaka, liksom övriga delar av den traditionsenliga menyn. Gissningsvis är även den stora skaran av frotterande kulturpersonligheter mer eller mindre den samma.

Nedre Manilla har varit i Bonnierfamiljens ägo sedan 1909 och rymmer den mäktiga porträttsamlingen av en stor del av den svenska författarkåren. En samling som makarna Karl Otto och Lisen startade redan 1905. (Porträtt utförda av bland andra Grünewald och Prins Eugen.) Nu var det inte för konsten vi var där denna afton, utan för Albert Bonniers förlags årliga förlagsfest (med en celebritetstyngd gästlista på över 600 personer). Porträtten gjorde däremot ett minst lika starkt intryck som deras i allra högsta grad levande författarkollegor som minglade omkring i de vackra rummen. Den skarpa kontrasten mellan en bransch i kris och att befinna sig mitt i detta kulturarv av konst, kristallkronor och den påkostade tillställningen var uppenbart slående. Men trots en del spridda kommentarer om de oroande trenderna var det minst lika många som tycktes ta in den soliga sensommarkvällen och svepa sina vinglas med ett leende, som om det inte fanns någon morgondag. Precis som vanligt på bokbranschens tillställningar med andra ord.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s