Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman – träffsäker och hysteriskt rolig

Saker min son behöver veta om världen

Saker min son behöver veta om världen

Trots att jag själv skriver inom en bloggforumskontext så måste jag erkänna att bloggosfären för mig varit något av ett mystiskt svart hål utan slut. Lite som jag tänker mig universum; det finns stjärnor och solsystem och besynnerliga livsformer och det är svårt att säga vart den börjar och vart den slutar. Och(!) det där med tid tycks vara högst relativt i så väl universum som inom bloggosfären. Varför jag helt enkelt aldrig lagt speciellt mycket engagemang på det där med att läsa bloggar. Men efter att ha läst En man som heter Ove så snubblade jag in på Fredrik Backmans blogg och blev akut beroende. Den här snubben är genial när det kommer sig till att med ord uttrycka vardagligheter med träffsäker komik!

Saker min son behöver veta om världen
Kanske var det en kombination av Ove och bloggen, men mest så var det nog bloggen som gjorde mig vidare nyfiken på Saker min son behöver veta om världen. En krönikeartad liten bokkreation som släpptes i stort sett parallellt med Ove-boken, och nu är härligt pocketaktuell. Jag tog med mig boken som bussförströelse på en liten tripp till (bortom) Norrtälje. Den resan kändes inte riktigt som sin en och en halv timme i tid. Jag var helt uppslukad och konsekvent småfnittrande. Parallellt med att jag försökte blinka diskret för att få tårarna i ögonen att försvinna, så att inte kvinnan som satt bredvid skulle få ett allt för neurotiskt intryck av mig. Vilket hon sannolikt fick ändå. Det är svårt att gömma sig bakom en pocketbok. Speciellt en som engagerar och berör på alla tänkbara sätt samtidigt. Det här är en bok som det är svårt att värja sig emot.

Saker min son behöver veta om världen är en kärleksförklaring, och inte minst en förklaring/ett försvar riktat till Backmans några år gamla son, som pricksäkert kartlägger 2000-talsförälderns tillkortakommanden. Det kan hända att jag upplever just det där med pricksäkerheten och den höga igenkänningsfaktorn som extra påtaglig för att jag råkar vara i exakt samma generation som författaren själv. (Det är jag och Backman och Zlatan, inte för att jag vill göra några jämförelser i övrigt, annat än året vi föddes då.) Men oavsett vart man befinner sig i livet så tror jag att det är svårt att pararera all denna klockrent formulerade humor och den skarpa iaktagelseförmågan av vardagens jäkligheter utan att att mungiporna börjar stiga som heliumballonger.

Här kommer ett oemotståndligt litet utdrag så att ni förstår vad jag menar:

… att få barn är på många sätt som att försöka köra en hjullastare inne i en porslinsbutik. Med gipsade ben. Och felvänd rånarluva. På fyllan. Men vi tänker försöka. God damn it. För vi vill vara de bästa föräldrarna vi någonsin kunde. Det är allt. Så vi googlar. Vi googlar allt. Och vi bryr oss om miljön. För vi ärvde inte jorden av våra föräldrar vi lånar den av våra barn och all den där skiten. Vi tror på den där skiten! Vi är redo att slåss för den där skiten! Vi har planscher med indianer på med den skiten! Så vi köper bättre bilar. Vi källsorterar. Vi installerar små rörelsesensorer på alla lampor så att de släcks automatiskt när ingen är i rummet. Och ibland tar vi det lite för långt. Det är med de allra bästa intentionerna vi gör det, men ibland vill vi för mycket. Ibland blir min generation så fruktansvärt överambitiös bara, försök förstå det. Och det är då något jädra geni beslutar sig för att installera de där rörelsesensorerna på lamporna i skötrummen på en galleria. Som släcks efter 30 sekunder. Och nu står vi här. Du och jag. Och bajset. I mörkret.

Tips!
Läs mer om En man som heter Ove >>
Spana in Fredrick Backmans blogg >>

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker & allting runt omkring, Brutal truth, Kåseri. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s