Sandmannen av Lars Kepler – bladvändarinferno deluxe!

Sandmannen

Sandmannen

Jag hör ju till dem som gillar Kepler. Jag gillade Hypnotisören, hyllade Paganinikontraktet och studsade av entusiasm när Eldvittnet kom. Sandmannen utgör inget undantag.

Liksom i föregående böcker är det en tät intrig, korta (så pass att jag utan att överdriva kan meddela att var tredje sida är blank) rappa kapitel och kanske ett lite väl flitigt användande av cliffhangers. Givetvis får vi även denna gång stifta bekantskap med det välbekanta poliserna; den hårdkokta före detta fallskärmsjägaren Joona Linna och den sagolikt vackra och intelligenta unga säpoagenten Saga Bauer. Till detta adderas diabolisk seriemördare, så farlig att han enbart genom att prata kan förmå att manipulera människor i sin omgivning till fruktansvärda handlingar. Det är ett klassiskt deckarupplägg med ett tillika flitigt kliché-flirtande. Men jag har faktiskt ingenting att sätta emot, utan kapitulerar fullständigt inför att låta mig svepas med av den Keplerska deckarvåg som forsar fram när jag slår upp första sidan. Det finns mycket en skulle kunna invända mot, men varför? Underhållningsvärdet är högt, språket flyter och sidorna rinner mellan fingrarna. Den högkoncentrerade spänningsnivån håller mig fängslad från första till sista raden. Jag sträckläser närmast okontrollerat. Spiller mat i knäet för att jag inte ids släppa boken. Är nära på att ramla ner för trappen på väg till affären, för att jag bara vill läsa några sidor extra… och så håller det på, tills den obönhörligt tar slut och jag närmast nyvaken börjar registrera verkligheten runtomkring mig igen. Nu, så här strax efteråt; aningen mer paranoid över att gå upp och kissa mitt i natten utan att tända alla lampor på vägen mellan sovrummet och badrummet.

Sandmannen är kanske i högre utsträckning än de tidigare böckerna i serien en fortsättning på den föregående (Eldvittnet). Poliskommissarie Joona Linnas gamla nemesis, den fruktade psykopaten Jurek Walters fall blir åter aktuellt när en sedan sju år dödförklarad ung man dyker upp på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning. Joonas teori om att Walter inte agerade som ensam gärningsman när det begav sig är något som Mikael Kohler-Frosts plötsliga uppdykande bekräftar. Och kvar någonstans inlåst och fången finns hans syster Felicia, som försvann samtidigt som sin bror tretton år tidigare. Med största sannolikhet befinner hon sig i samma bedrövliga hälsoskick som Mikael och det är en fråga om några dagar innan hon i sådana fall avlider i sviterna av legionärssjukan. Det enda sättet att hitta henne blir att skicka in en infiltratör, in i på den högsäkerhetsklassade psykiatriska anstalten där seriemördaren Jurek Walter sedan domen hållits inspärrad och isolerad.

Sensibla läsare kan med fördel dra öronen åt sig, för Sandmannen är något av en gore-fest som utöver blodslafs även entusiastiskt frossar i psykologisk grymhet, maktmissbruk och sexuellt våld. Och är du ute efter realism och verklighetsförankring finns det sannolikt mer socialrealistiska deckare att greppa efter. Men vill du ha några ljuvliga timmars verklighetsflykt, kan tänka dig att ge dig hän och med full kraft låta dig kastas in i denna vuxensaga – här återfinns så väl sagoprinsessan som riddaren och den ultimata ondingen – så är Sandmannen helt rätt! Jag ångrar inte en minut av läsningen, boken kom in i mitt liv som en välbehövlig och mycket effektiv distraktion. Ett bladvändarinferno deluxe, i dubbel bemärkelse – lika spännande som fylld av så pass korta kapitel att det fläktar av alla sidvändningar när du läser.

Tips!
Läs mer om Paganinikontraktet >>
Läs mer om Eldvittnet >>

Annonser
Det här inlägget postades i Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sandmannen av Lars Kepler – bladvändarinferno deluxe!

  1. Åhhh, låter bra! Jag gillar också Lars Keplers andra böcker och denna verkar ju riktigt lovande 🙂 Den får jag ta och läsa snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s