Dålig karma av David Safier – mys-eskapism i novembermörkret

Dålig karma

Dålig karma

Kim Lange är den snygga, populära och inte minst framgångsrika programledaren, men kanske inte alltid den trevligaste. Framförallt inte mot folk som står i vägen för hennes karriär. Sin omtänksamme make och femåriga dotter Lilly tenderar även de att hamna i andra hand, något hon visserligen kan ha lite smådåligt samvete över, men rättfärdigar utan större svårighet för sig själv.

När hon samma kväll som hon tilldelas stora Journalistpriset, och står på toppen av sin karriär, träffas av ett handfat (som störtar från en rysk rymdstation) och återföds som myra, inser hon att det kan vara läge att börja samla på sig lite bättre karma än under sitt senaste människoliv. Ja, att det faktiskt är enda sättet att klättra på reinkarnationsstegen i hopp om att kunna återförenas med sin familj. Nu går allt inte riktigt som planerat, vare sig med karma-samlandet eller med familjen. Redan på begravningen visar det sig att hennes forna bästa vän Nina är på väg att nästla sig in i så väl hennes dotters liv som i hennes sörjande mans armar.

Omslaget på denna feelgood-injektion signalerar bara allt för väl vad detta dråpliga drama har att bjuda sin läsare på. Jag fann det oemotståndligt (ja, alltså själva omslaget) och när jag väl plockat upp boken blev det uppenbart att den var ganska exakt vad jag förväntat mig.

Bortsett från sin relativa förutsägbarhet och något småtöntiga putslustigheter så är det en roman fullproppad med värme och en härligt småskruvad intrig. Att läsa den från pärm till pärm bereder inget motstånd – överhuvudtaget. Det är faktiskt rakt av ett riktigt trevligt nöje. Safier bjuder på ett minst sagt eget sätt att konstruera en relationsromanintrig och lyfta existentiella frågor om vad som är viktigt här i livet när det verkligen kommer till kritan. Men han gör det med glimten i ögat, till synes utan pretentioner och skedmatar således sina läsare med light-buddhism anpassad för chick lit-generationen snarare än seriöst törstande filosofer.

Summa summarum så skulle jag vilja sammanfatta intrycket och rekommendationerna enligt följande: Håll alla eventuellt högre förväntningar i schack och bered dig i gengäld på att mysa järnet. (Alldeles utmärkt förströelse om du vill tänka på något annat än att du exempelvis råkat bli av med jobbet, eller så.)

Annonser
Det här inlägget postades i Chiclit & feel good. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s