Gone girl av Gillian Flynn – en nattsvart psykologisk thriller av dignitet

Gone girlGone girl är en av årets mest omskrivna och hyllade böcker. Nu vet jag varför.

I Gone girl får vi tränga djupt in i det äkta paret Amy och Nick Dunnes relation. Romanen är växelvis berättad ur Nicks perspektiv med start vid dagen för Amys försvinnande, repsektive via Amys dagbok som i sin tur tar sin början vid deras allra första möte på en fest i New York.

Ett skarpt och nattsvart drama med den amerikanska finanskrisen som ramvek. Amy är enda barnet till det framgångsrika författarparet Elliot, vilka byggt en förmögenhet på böckerna om barnbokskaraktären baserad på dottern. Den bästsäljande serien om Fantastiska Amy. Men när både Nick och Amy förlorar sina jobb, och när Amys föräldrar dessutom låter meddela att de överskridit sina tillgångar och behöver låna tillbaka de pengar som utgjort Amys förmögenhet, tvingas de lämna sin bekväma tillvaro och topprenoverade lägenhet i New York. Eftersom Nicks mamma är döende i cancer och de saknar så väl jobb som finansiella tillgångar flyttar de till Nicks hemstad i Missouri. En deprimerande plats där hela kvarter står övergivna efter dem som i finanskrisens spår tvingats lämna sina hus. Stadens galleria har sedan länge stängts igen och bebos numera av hemlösa. Amy vantrivs och blir mer och mer bitter och den tidigare så charmige Nick spenderar allt mer av sin tid på Baren, vilken han driver med sin syster. Deras inledningsvis blomstrande kärlekssaga börjar sakteliga förruttna och relationen frosta igen.

Så på deras femte bröllopsdag försvinner Amy spårlöst och allt pekar mot att det är Nick som ligger bakom. Försvinnandet blir i sin tur en medial sensationslysten häxjakt; ”fantastiska Amy” tros vara mördad. Men ju djupare in i berättelsen och paret Dunnes relation vi tillåts gräva desto mindre självklart blir det som inledningsvis framstod som uppenbart.

När Nicks och Amys skildringar väl korsas, då Amys dagboksanteckningar når fram till realtid, har Flynn lyckats vända berättelsen både en och två och tre gånger. Vid det här laget står jag som läsare helt perplex. Från att inledningsvis ha varit härligt underhållen blir jag efterhand snarare desperat i mitt behov av att kasta mig in mellan sidorna och läsa vidare tills ögonen går i kors om så krävs. För det är med skicklighet och finess som Flynn ledsagar mig igenom en relationsroman så spännande och välskildrad att den klassats som deckare. Den kittlande oförutsägbarheten och det djupa obehaget blandat med Flynns filmiska berättarspråk, med målande scener i New York och amerikanska mellanvästern, håller mig lyckligt fängslad till sista raden.

Tips! Gone girl är ett suveränt juklppstips, till dig själv eller någon du vill skänka en ljuvlig dos läsupplevelse!

9789174292497Andra boktips för dig som gillar Gone girl är Austin Wrights suggestiva metaroman Tony & Susan och Paul Austers Osynlig.

Läs mer om Tony & Susan här >>
Läs mer om
Osynlig här >>

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner, Spänning & deckare. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gone girl av Gillian Flynn – en nattsvart psykologisk thriller av dignitet

  1. Ping: Vassa föremål av Gillian Flynn – viktig information till allmänheten: läs denna bok, den är lysande! | Mettes pocketblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s