När natten faller av Michael Cunningham – en ljuvligt välformulerad roman med New Yorks konstvärld som skådeplats

När natten faller

När natten faller

När natten faller handlar om Peter Harris, en framgångsrik gallerist på Manhattan. Peter lever sedan drygt 20 år tillbaka i ett till synes lyckligt äktenskap med Rebecca, även hon verksam inom konstvärlden. Tillsammans har de den numera utflugna dottern Bea, och samexisterar i en harmonisk tillvaro guldkantad av glamourösa fester och excentriska bekantskaper.

Så en dag dyker Rebeccas yngre bror Missen upp för att bo hos dem.  Missen är en 23-årig, skamlös, vagabond med drogproblem. Han är vilsen, ung och vansinnigt vacker, och dessutom närmast en yngre kopia av sin syster, Peters fru. Peter som ägnat hela sin karriär åt att hitta den ultimata skönheten, ser i Missen den perfektion han alltid letat efter i sina konstnärers alster. Peter utvecklar snart en objektifierad besatthet av Missen och den ungdomlighet hans perfekt skulpterade kropp manifesterar. En besatthet som snart får allt mer erotiska tendenser. Plötsligt finner han sig ifrågasättande hela sin livssituation, dragen till Missen på ett sätt han inte ens kan förklara inför sig själv.

När natten faller är en stillsam, välformulerad och ljuvligt välkomponerad roman. Att Cunningham har proppat den full av kulturella och litterära referenser och anspelningar gör romanen härligt mångfacetterad, samtidigt som det också kräver lite mer av sin läsare. Det är en roman som lockar till förkovring inom de sköna konsterna. Ljuvlig inte minst om du som jag, om så bara med hjälp av litteraturen som färdmedel, längtar efter att vistas i New Yorks pulserande hjärta.

Mest känd är Michael Cunningham för romanen Timmarna som filmatiserades med Nicole Kidman i huvudrollen.

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s