Torka aldrig tårar utan handskar: Döden – sista delen i Gardells hyllade trilogi

Torka aldrig tårar utan handskar: Döden

Torka aldrig tårar utan handskar: Döden

Torka aldrig tårar utan handskar är en omskakande romansvit. En minnesruna över Jonas Gardells döda vänner. En blandning mellan fiktion och verklighet, mellan roman och dokumentär. En berättelse om kärlek, förnedring, svek, sorg och tiden när en sjukdom ingen hade hört talas om plötsligt började skörda liv.

”Vid en tidpunkt i historien när homosexuella relationer i USA och Västeuropa var i färd med att vinna både juridiskt och socialt erkännande började unga och medelålders homosexuella män att dö.”

Som titeln skvallrar om så är detta den absolut svartaste delen i trilogin. Vännerna med den excentriske Paul som nav, vilka vi lärt känna i de föregående delarna, trasas här sönder fysiskt av sjukdom och död. De trasas sönder psykiskt, av att se sina nära och kära förtvina och dö, av ett samhälle och en vårdapparat som vänder dem ryggen. Älskande slits från varandra. Vem som står näst på tur är bara en tidsfråga.

Första delen i trilogin, Kärleken, var en tät roman som balanserade mellan brutala fakta och morbida beskrivningar av sjukdomsförlopp i slutskedet, vilket kontrasterades mot kärlek, vänskap, glam och inte minst hoppfullhet. Det är visserligen svart och sorgligt men mestadels positivt och vackert. Det är spirande ung kärlek och närmast filmiska scener som målas upp. Fallande tunga snöflingor över Stockholm en julnatt och barndomens somrar. Det är vänskap, gemenskap och kärlek. Det är mötet mellan Benjamin och Rasmus, romansvitens kärlekspar, och deras respektive möte med sin egen insikt om vilka de är och vart de hör hemma.

Andra delen, Sjukdomen, är det ofrånkomliga mittenpartiet. Trots att sjukdomen är något som splittrar (vänner, familjer och älskande) och väcker en obehaglig samhällsdebatt till liv, innehåller romanen ändå stora portioner ljus och värme. Detta till skillnad från Döden, den sista och avslutande delen, där en får leta med ljus och lykta för att se några glimtar av den positiva hoppfullhet som Kärleken bjöd på. Här möts jag för första gången av ett omisskänneligt stråk av bitterhet jag inte känner igen från de föregående delarna. Det är begravningarnas och sorgens tid, och AIDS i sitt slutskede som skildras. En vänskapskrets som tunnas ut till dess att nästan ingen av vännerna vi lärt känna längre finns i livet.

”Hans ben förtvinade av cancer och han blev rullstolsbunden. Hans ögon förmörkades av spruckna blodkärl och han blev blind. Han började glömma vad han just sagt och tappade sin talförmåga. Dag och natt vakade jag vid hans sida. Nätterna var värst. Hans ständiga skrik av smärta från bältrosangreppen som knivhugg i kroppen! Cancersvulsterna som förstörde hans vackra ansikte. Svampangreppen som fick hans gudakropp att förtvina.”

Men trots det mörker denna bok bjuder på så är det är en vacker avrundning. En avrundning på vad enligt min mening borde varit sista delen i en bok, inte sista boken i en trilogi. Varför man valt att dela upp en så uppenbart sammanflätad historia i tre (relativt tunna) böcker är lätt att spekulera i, men alltjämt synd. Gissningsvis har Mammon ett finger med i spelet. Förhoppningsvis kommer framtida utgåvor av Torka aldrig tårar utan handskar (Kärleken, Sjukdomen, Döden) att landa inom en och samma pärm.

Döden är lika självklar och lätt, som de föregående delarna i trilogin, att plöja rakt igenom så snart du slagit upp boken och gett dig hän. Tack vare sitt träffsäkra språk och skickliga berättarförmåga tränger Jonas Gardells text rakt in i hjärtat. Det är ett stycke fantastisk litteratur. Ett stycke samtidshistoria i romanform. Läs den, ge bort den, sprid den!

Tips!
Läs mer om Kärleken (del 1) >>
Läs mer om Sjukdomen (del 2) >>

Annonser
Det här inlägget postades i Brutal truth, Romaner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Torka aldrig tårar utan handskar: Döden – sista delen i Gardells hyllade trilogi

  1. Tina skriver:

    Åh vad jag längtar efter att läsa den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s