Marionetternas döttrar av Maria Ernestam – efterlängtad njutningsläsning!

Marionetternas döttrar

Marionetternas döttrar

Maria Ernestam är tillbaka – i dubbel bemärkelse. Det var länge sedan hon kom med en bok och det var länge sedan det kändes som en ”Maria Ernestam”. Den svarta, tillspetsade och smarta Maria. Marionetternas döttrar är visserligen inte fullt så skruvad som hennes första böcker, där Caipirinha med döden står sig som en av mina favoritromaner. Men äntligen(!) bjuds det återigen på härligt makabra detaljer i kombination med ett livfullt persongalleri. Något jag saknat i de två senaste romanerna. Och äntligen en intressant historia!

Mord & karuseller
Berättarjaget Mariana driver en leksaks- och marionettdocksbutik i en liten vindpinad ort på västkusten. När hon var elva år hittade hon sin pappa mördad och kusligt fastsurrad på en av hästarna i familjens karusell. Ett brott som aldrig klarades upp.

Främlingen
En dag kommer en främling till orten. En amerikan vid namn Amnon Goldstein. Han är där för att skriva en bok om trakten och lyckas få människorna han möter att öppna upp sig på ett sätt som till och med förvånar dem själva. Men i samband med Amnons uppdykande börjar det även att inträffa märkliga saker, och det är långt ifrån alla som uppskattar hans närvaro på bygden. För Marianas del väcker Amnons närgångna frågor obehagliga minnen till liv och kommer att aktualisera frågan om vad som egentligen hände den där dagen för så länge sedan.

Njutning!
Det här är njutningsläsning på hög nivå. Ernestam väver snyggt och skickligt ihop en historia där originalen på orten tillåts blomma ut och interagera i utsökt komponerade intriger. Allt inom den trånga ram som utgörs av den lilla ortens socialt begränsade umgängesutrymme, med Marianas leksaksbutik som nav. Ingen är vare sig oförklarligt ond eller helt igenom helylle. Samtidens komplexa relationer karaktärerna emellan speglas och förklaras dessutom på ett raffinerat sätt i de historiska tillbakablickarna. Att berättelsen känns akut aktuell och politisk apropå de främlingsfientliga strömningar som drar genom så väl Europa som genom Sveriges riksdag dessa dagar gör den inte mindre slukarvänlig.

Originalomslaget

Originalomslaget

Bonusen i pocketutgåvan är extramaterialet! Här berättar författaren lite mer om sin egen anknytning till den annars fiktiva historien. Där det även framkommer att berättelsens kanske mest otroliga och hoppingivande lilla bihistoria är det enda som de facto är hämtat rakt av från verkligheten. Men vad hände med det galet snygga omslaget!? Tänk om även pocketen hade kunnat få se lika läcker ut som den inbundna utgåvan…

Tips!
Läs mer om Maria Ernestams föregående böcker >>

Annonser
Det här inlägget postades i Romaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s